
Thomas de Zeeuw poserend voor de Dorpskerk in Maasdijk. Foto: (PR)
Maasdijker Thomas de Zeeuw (19) schrijft eerste boek
Veel van zijn leeftijdsgenoten weten niet precies wat ze ‘later willen worden’. Voor Thomas de Zeeuw was al op jonge leeftijd bekend waarmee hij zijn brood wil verdienen: “Ik vond laatst mijn eerste boekjes terug. Toen ik zeven jaar oud was, schreef ik verhaaltjes op een A4’tje en die niette ik dan aan elkaar. Het schrijverschap zat er al vroeg in.”
Door: Roel Batelaan, Baat Taal Laan
De Zeeuw? Vast uit Maasdijk?
Dat klopt! Ik heb mijn hele leven in Maasdijk gewoond en mijn familie woont hier al generaties. Ik woon samen met mijn broer en ouders en vind het prettig om hier te wonen.
Hoe verliep je schoolcarrière?
Na de basisschool ging ik naar het VMBO-groen in Maasland. Ik kon niet wachten om naar het MBO te gaan, ik wilde vooral leren schrijven. Zo volgde ik in Rotterdam de opleiding voor redactiemedewerker.
De volgende stap was de journalistiek?
De opleiding was leuk, maar ik miste het schrijven, dat was slechts een bijvak... Ik heb wel stage gelopen bij de regio-editie van het AD. Ook dit was een leerzame tijd, maar ik wilde toch echt liever fictie schrijven.
Je mocht bijvoorbeeld het Westlandse woord ‘piegen’ niet gebruiken?
Haha, precies! Ik vind het leuk om zelf een verhaallijn te bedenken en mijn eigen creativiteit de vrije loop te laten. Daar horen soms ook streekwoorden bij, dat geeft het sjeu.
Van wie heb je het schrijverstalent meegekregen?
De liefde voor het delen van verhalen heb ik van opa Henk meegekregen. Hij is dan wel geen schrijver, maar grijpt mensen door te vertellen. Het boek is ook aan hem opgedragen. Op mijn 14e heb ik het lezen zelf ontdekt. Als je schrijver wilt worden, moet je ook veel lezen. Daarom zit ik vaak verhalen te bestuderen.
En schrijver ben je geworden! Je hebt nu je eerste novelle ‘Dominee Snoes’ uitgebracht. Hoe is het ontstaan?
Afgelopen augustus ben ik begonnen met schrijven, ik typte per dag 2000 woorden en binnen twee weken was de eerste versie af. Het maakte me trots en blij…totdat de meelezer het boek afkeurde. Achteraf vloog het alle kanten op. In de huidige versie heb ik één verhaallijn gepakt.
Het boek is vermakelijk en vlot geschreven. Ik herken wat Maarten ’t Hart en misschien ook een vleugje Roald Dahl?
Dat zijn mooie complimenten! Dahl is geweldig, maar in ’t Hart herken ik mijzelf niet. Ik ben geïnspireerd door humoristische schrijvers als Annie M.G. Schmidt, Simon Carmiggelt, Godfried Bomans en Remco Campert.
Het boek gaat over een wulpse, jonge dominee in Kuldijk. Hoe kom je hierop?
Ik hoorde ooit iemand klagen dat de dominee zo luid stichtelijke liederen in de tuin zong. “Dáár zit een verhaal in!”, dacht ik meteen!
Waar deed je inspiratie op?
Ik vang graag verhalen op, tijdens mijn werk achter de bar in Eetcafé Westgaag bijvoorbeeld. Ook heb ik jarenlang vrijwilligerswerk gedaan in De Triangel in De Lier. Bejaarde mensen zijn vaten vol verhalen!
Is Kuldijk eigenlijk Maasdijk? Er zijn wat gelijkenissen….
Het is gewoon een dorp met 5000 inwoners, ik denk dat iedere dorpsbewoner de eigen woonplaats er in kan herkennen.
Het boek is doorspekt met religie, soms wordt de draak ermee gestoken. Is dat bewust?
Zoals veel Maasdijkers ben ik gedoopt, ging ik naar de christelijke basisschool en kregen we hier dagelijks een overdenking voorgelezen. Ik ben momenteel helemaal niet zo bezig met het geloof. Voor het boek heb ik wel wat kerkdiensten terug moeten kijken, je schrijft beter als je het hebt gezien. En de draak steken? Wellicht, maar ik wil absoluut niemand belachelijk maken.
Is het boek eigenlijk autobiografisch?
Misschien op één punt; zowel Dominee Snoes als ik gaan voor een beroep waar anderen van zeggen: “Kun je niet een normaal beroep kiezen?”
Wat is de volgende stap in je schrijverschap?
Dit jaar doe ik mee aan de selectie voor de opleiding ‘scenarioschrijven’ aan de Filmacademie. Behalve boeken wil ik ooit ook tv-series gaan schrijven. Het moet vooral een breed publiek aanspreken, geen ingewikkelde dingen. Van ‘Dominee Snoes’ zijn nu al 120 exemplaren verkocht. Dit was een uitgave in eigen beheer, mijn roman wil ik wel door een uitgever laten uitbrengen. Ik werk hard aan mijn debuutroman, het is een project van jaren. Ik ben nu 19 jaar oud, Gerard Reve schreef ‘De Avonden’ toen hij 23 jaar oud was. Ik heb dus nog even de tijd.
Bekijk voor meer informatie: www.thomasdezeeuw.com