
Duingebied Solleveld werd zaterdag bedekt onder een witte deken. Foto: (WB)
‘Ja, het is druk, maar dat leidt niet echt tot grote problemen’
Westland – Het is druk in de natuurgebieden, zo lees je overal. Het lijkt erop dat, nu door de coronacrisis bijna alles dicht is, mensen massaal de natuur in trekken om toch maar wat te doen te hebben. Maar is dat zo? En wat betekent die drukte dan voor de beheerders en toezichthouders in die gebieden?
Drukte in de natuurgebieden leidt tot ergernis, lees je in de media. Ergernis, omdat door de lockdown drukte nu eenmaal niet gewenst is, en er is ook wel zorg, of dit de druk op de natuur ook niet vergroot.
Beperkte capaciteit
Hoe is dat in het Westland? Is het nu in de Westlandse natuurgebieden werkelijk drukker dan, laten we zeggen, op een mooie zomerse dag? Navraag bij de gemeente leert dat dat best wel meevalt. “Het is niet drukker dan normaal gesproken”, aldus een woordvoerder. Het goede nieuws is dat het planten- en dierenleven ook niet erger wordt aangetast door meer bezoek. Maar waarom lijkt het dan drukker? “De anderhalve meter regel zorgt ervoor dat de capaciteit beperkter is”, luidt het antwoord. “Dat geldt uiteraard niet voor het strand, waar voldoende ruimte is.”
De toegangswegen naar het strand en de parkeerplaatsen zijn soms wel een bottleneck, zo werd vorig jaar zomer geregeld duidelijk. De drukte daar wordt dan ook goed gemonitord en indien nodig worden daar wel degelijk maatregelen tegen grote drukte genomen. Er zijn ook verschillen per kern. Daar waar het op het strand in Monster of 's-Gravenzande niet snel te druk wordt, is dat in het relatief kleine Prinsenbos in Naaldwijk wel anders. Dat gebied springt er dan ook wel een beetje uit: “Het is met name hier druk. Dit recreatiegebied is vooral voor gezinnen met jonge kinderen (die niet naar school gaan) aantrekkelijk in verband met de aanwezigheid van een (natuur)speeltuin. Ook hondenbezitters lopen er graag een rondje. De centrale ligging, vlakbij Naaldwijk en ’s-Gravenzande, maakt dat veel mensen er graag komen.”
Dat ook het Kraaiennest in De Lier op dit moment op de schop gaat, draagt wellicht aan de drukte elders bij.
Toezicht
Wanneer is druk eigenlijk 'te druk'? "Dat is als de anderhalve-meter-eis niet kan worden nageleefd”, aldus de woordvoerder. Dat is dan ook waar de controleurs en handhavers het meest op letten: het naleven van de afstandsregel en de groepsgrootte (maximaal twee personen of één huishouden). En dat gaat eigenlijk verrassend goed, volgens de gemeente. "De meeste mensen zijn zich bewust van de coronaregels en houden zich daar ook aan. Ze gaan bijvoorbeeld opzij als er een ‘tegenligger' komt.”
Als het nodig is om natuurbezoekers aan te spreken op hun gedrag, dan verlopen die gesprekken over het algemeen 'fatsoenlijk'. "Mensen zijn bereid zich aan de regels te houden." Het uitdelen van boetes in de recreatiegebieden vanwege het overtreden van de coronaregels is volgens de woordvoerder dan ook 'niet aan de orde'.
