
'Een kunstwerk gaat pas leven in de ogen van een ander'
Naaldwijk - 'Een kunstwerk gaat pas leven in de ogen van een ander'. Dat zei wethouder Piet Vreugdenhil afgelopen donderdag tijdens de aftrap van de openluchtexpositie #QuarantaineKunst. Een initiatief van fotografe Daniella van Bergen en Stichting KunstPost. Op veertig locaties tonen lokale kunstenaars hun werk op een laagdrempelige manier. Wandelend of op de fiets kunnen geïnteresseerden de objecten met behulp van een gratis route allemaal langsgaan.
Een speurtocht door de eigen omgeving met werken van kunstenaars uit de regio. Dat is de insteek van #QuarantaineKunst. Daniella van Bergen nam het initiatief voor het project. Zij wil kunstenaars en kunstliefhebbers samen brengen. “Ik ben dit project begonnen omdat ik zelf een expositie over mensenrechtenverdedigers heb in Amsterdam die op dit moment niet te bezichtigen is”, zegt ze. "Drie jaar lang heb ik mensen gefotografeerd die tijdelijk undercover in Nederland in de zogeheten ‘Shelter Cities’ verbleven. Ik dacht: 'Wat jammer dat mensen nu na jaren hard werken niet mijn werk kunnen aanschouwen en dat de verhalen van die internationale mensenrechtenverdedigers geen podium krijgen'."
Berenjacht
Het lopen van de zogenoemde 'Berenjacht' met haar dochter bracht haar op het idee voor #QuarantaineKunst. "Ik vroeg mij af: 'Waarom wordt dit niet voor kunstenaars gedaan?'. Het is heel laagdrempelig en een gemakkelijke oplossing om toch van kunst te kunnen genieten, nu veel musea vanwege beperkende maatregelen hun deuren gesloten houden. Ik ben best een bezig bijtje en was eigenlijk in de veronderstelling dat het wel door iemand opgepikt zou worden. Maar na een week wachten, zag ik nog geen actie ondernomen worden. Ik stelde toen hardop de vraag: 'Waarom doe ik het dan zelf niet?'. Ik vind het belangrijk om mijn sociaal-maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Iets betekenen voor een ander en zo een verschil maken."
De van oorsprong Honselse houdt niet van half werk en dus werden de zaken professioneel aangepakt. Daniella besloot de handen ineen te slaan met KunstPost. Er werd een digitale kaart ontwikkeld en daarnaast kwam er een app. "Aan de hand van een kaart op de website wordt duidelijk welke kunst waar geëxposeerd is. Bij de locatie scan je vervolgens de QR-code om meer te weten te komen over het kunstwerk en de kunstenaar."
Vorige week ging #QuarantaineKunst in Den Haag van start. "Nu pakken we het Westland erbij", zegt Daniella enthousiast. "Het wordt steeds groter en groter. Steeds meer kunstenaars melden zich aan. Dat vind ik echt een eer. Zo trots op wat we met elkaar voor elkaar hebben gekregen. Uiteindelijk gaat het erom dat we elkaar helpen in deze coronatijd."
Volgens Daniella snijdt het mes bij dit kunstproject aan meerdere kanten. "Mensen die nu in eenzaamheid verkeren, bezorgen we een cultureel uitje. We geven wat afleiding buiten de deur en doorbreken zo een beetje het isolement. Verder laten we mensen fietsend en wandelend van hun dorp of stad genieten en onderweg worden ze geconfronteerd met onverwachte verrassingen. Kunstenaars worden in de gelegenheid gesteld hun werk zichtbaar te maken en als het een beetje meezit, verdienen ze er ook nog geld mee."
Plezier
Hubertine Langemeijer, kunstenaar en directeur van stichting KunstPost: "Op 1 juni is de website online gegaan met twintig deelnemende kunstenaars. Vanaf dat punt is het alleen maar groter geworden. Het plezier dat mensen ervaren dat merk je gewoon heel erg terug. We zijn heel blij dat we nu in Westland deze kans krijgen om ook hier kunst zichtbaar te maken."
Kunstenaar Marieke Boon is één van de participanten van het eerste uur. Haar werk is onder andere te zien in de etalage van Sisters by Bianca in het centrum van Naaldwijk. "Hoe fantastisch, je kunt nu niet alleen voor je courgettesoep fietsen, maar ook voor je kunst. Hoe meer kunst hoe meer vreugd!", aldus Boon. De schoonheid van het dagelijks leven en hoe mensen zich daarin bewegen in al hun pracht, kracht, kwetsbaarheid, eenzaamheid en soms absurditeit zijn voor haar een terugkerende bron van inspiratie.
Het startsein van het kunstproject werd gemarkeerd met de overhandiging van het eerste exemplaar van de roman 'De schat van Sumatra' van Paul Kerrebijn aan wethouder Piet Vreugdenhil. Het collegelid liet zich in kleine kring ontvallen dat er op dit moment iets gebeurt in het gemeentehuis. "Daar liggen een heleboel werken vanuit de BKR-regeling. Tot nu toe is daar nooit aandacht aan besteed. Nu zijn we bezig om die werken naar voren te halen en een besluit te nemen: moet het ons eigendom blijven of gaan we het vervreemden?"
Bekijk voor meer informatie over #QuarantaineKunst de website: www.quarantainekunst.nl