
Marja van der Ende is eerste fietsburgemeester van Westland
Naaldwijk - Westland heeft na Amsterdam, Eindhoven en Den Haag nu ook een fietsburgemeester. Het takenpakket voor deze functie bestaat uit het promoten en stimuleren van het fietsgebruik. Ook veiligheid is een belangrijke opgave. Op initiatief van Fietsersbond Westland is Marja van der Ende (1973) afgelopen week bij Natuurlijk Westland geïnstalleerd door wethouder Varekamp. Zij mag de bijbehorende ambtsketen twee jaar dragen.
De nieuwe fietsburgemeester fungeert als schakel tussen de Fietsersbond Westland, die onlangs is opgericht, en andere partijen die iets met fietsen te maken hebben. Marja van der Ende komt in actie voor 'meer veilig en comfortabel fietsgeluk'. Ze zal onder andere bij wielerrondes en openingen van evenementen optreden in haar functie als 'ketendrager'. Voor die betrekking krijgt ze overigens niet betaald, het is een vrijwillige baan.
Marja van der Ende is een geboren en getogen Westlandse. Ze startte in 2005, na een carrière van tien jaar in verschillende marketingfuncties in het bedrijfsleven, haar eigen gezondheidspraktijk: SuXeed.
Ook is ze initiatiefneemster van het consumentenplatform 'Fietsen voor m'n eten'. Marja fietst haar dagelijkse boodschappen bij elkaar bij stalletjes langs de weg, kwekerijen, boerderijen en kleine winkeliers. Haar ervaringen deelt ze met meer dan vijfduizend enthousiaste volgers. Verder organiseert zij groepsfietstochten: o.a. courgettesoep- en snertfietsen. "Fietsen met een doel brengt mensen in beweging", zo is haar overtuiging.
Marja kreeg de liefde voor het fietsen met de paplepel ingegoten. "Mijn moeder is mijn grootste inspiratiebron."
De eerste echte fietsafstanden maakte Marja op 11-jarige leeftijd tijdens haar krantenwijk. Door weer en wind stapte ze op de pedalen.
Functie
Een gezonde stedelijke omgeving, waar beweging en bereikbaarheid centraal staan: dat is het beeld dat kersverse fietsburgemeester van Westland voor ogen staat. Over de precieze invulling van de functie zegt ze: "Dat is moeilijk om te zeggen. Daar zal ik gaandeweg achter komen. Ik ga in elk geval elke maand in gesprek met de Fietsersbond Westland, maar daar zal het niet bij blijven. Ik ga met veel partijen om de tafel."
Als zelfstandig ondernemer heeft Marja goede ervaringen met het leggen van nieuwe verbindingen. Dat is ook haar ambitie als fietsburgemeester. "Je kan ook iets met kunst doen, artiesten of eten. Iets wat vernieuwend is voor de fietsrecreatie/-sport en die werelden samenbrengen. Daar wil ik mogelijkheden voor onderzoeken."
"Los van de vernieuwende ideeën zijn er ook praktische problemen die een oplossing nodig hebben. Er gaat heel veel goed in Westland, laat ik dat voorop stellen", benadrukt Marja. "Maar natuurlijk zijn er dingen die beter kunnen: bredere fietspaden, autovrije wegen bijvoorbeeld, of iets doen aan scooters die onveilige situaties veroorzaken. Maar het begint bij de Westlander. Wat kan die zelf eigenlijk beter doen? Ik wil echt de kernen ingaan en de buitengebieden opzoeken en kijken waar er verbeteringen mogelijk zijn."