Prominent wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2020 | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Telersvreniging Prominent, winnaar van de 34e Tuinbouw Ondernemersprijs.
Telersvreniging Prominent, winnaar van de 34e Tuinbouw Ondernemersprijs. (Foto: PR)

Prominent wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2020

  •   17 keer gelezen

Westland - Coöperatieve telersvereniging Prominent is de grote winnaar van de 34e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Een jaar lang mogen deze tomatentelers zich ambassadeur van de tuinbouwsector noemen.

Jack Groenewegen, voorzitter van de Coöperatieve vereniging ontving de prestigieuze prijs uit handen van Wiebe Draijer, groepsvoorzitter van Rabobank. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw op woensdag 8 januari in de Keukenhof te Lisse.
Vooraf was al zeker dat de prestigieuze tuinbouwprijs naar een Westlands bedrijf zou gaan. Naast Telersvereniging Prominent (De Lier) behoorden ook rozenkwekerij SK Roses (met een vestiging in Den Hoorn en de Lier) en Plantanious B.V. (Kwintsheul) tot de kanshebbers. Volgens de jury stond zij voor een lastige opgave. "Het zijn eigenlijk allemaal winnaars. Deze ondernemers zijn met recht de 'parels' van de sector." De keuze viel op Prominent, o.a. vanwege de innovatieve manier van samenwerken, het delen van kennis om de vereniging en de sector verder te helpen, en de wijze waarop gezamenlijk duurzame en circulaire activiteiten worden opgepakt. Daarmee is het een waardig opvolger van Anthura uit Bleiswijk, winnaar van de prijs in 2019.
Jan Opschoor, directeur Prominent: "Het winnen van deze prestigieuze prijs is een enorme opsteker, zowel voor onze medewerkers, als voor onze leden. Het is ook een bevestiging dat we met de goede ontwikkeling bezig zijn. Prominent neemt graag de rol van ambassadeur van de sector op zich komend jaar."

Vitaal ondernemerschap
Dit jaar stond de bijeenkomst in het teken van 'Vitaal ondernemerschap'. Wiebe Draijer van Rabobank vertelde in de bomvolle zaal over de veranderde omgeving en klimaat. "Duurzaam werken voor het klimaat, produceren zonder het grondstoftekort te vergroten en iedereen toegang tot gezonde voeding te geven, zijn onze grote drie uitdagingen. Er is innovatie en ondernemerschap nodig om die uitdagingen aan te gaan. Daarom is het essentieel dat we weer handelsruimte creëren om agrarisch ondernemerschap de gelegenheid te geven om aan de oplossingen te werken."

Terugblik 2019
Voor de tuinbouw was het een goed jaar. Zo is Nederland in 2019 wederom de grootste exporteur van zaden en jonge planten ter wereld (exportwaarde van 3 miljard). Op het gebied van export van bloemen en planten vanuit Nederland was 2019 met 6,3 miljard opnieuw een recordjaar. Duitsland en Verenigd Koninkrijk zijn nog steeds de grootste afzetlanden. De productiewaarde van Nederlandse groenten en fruit steeg met zeven procent naar 3,7 miljard. De importwaarde steeg met drie procent naar 7,9 miljard. Er werd voor 11,9 miljard aan groenten en fruit geëxporteerd, voornamelijk binnen de Europese grenzen.  


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>