Burgemeester Bouke Arends: 'Groei is aantrekkelijker dan krimp' | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Naast de uitreiking van jongerenstimuleringsprijs de Uitblinker hield burgemeester Bouke Arends zijn nieuwjaarstoespraak.
Naast de uitreiking van jongerenstimuleringsprijs de Uitblinker hield burgemeester Bouke Arends zijn nieuwjaarstoespraak. (Foto's: WB)

Burgemeester Bouke Arends: 'Groei is aantrekkelijker dan krimp'

  •   24 keer gelezen

Naaldwijk - De bevolking in Westland is het afgelopen jaar toegenomen. Zo meldde burgemeester Bouke Arends tijdens zijn toespraak op de traditionele nieuwjaarsontmoeting in de Oude Kerk te Naaldwijk. Het aantal inwoners is met tweeduizend gegroeid. Het totale aantal inwoners komt daarmee op 110.529.

"Deze groei doet her en der wellicht een wenkbrauw fronzen. Waar gaat dat heen, is dan de vraag. Een inwoneraantal van 130.000 of 140.000 in 2040 doet menigeen vrezen", zei Arends. "Natuurlijk moeten we de groei accomoderen. We woekeren immers met de ruimte. Anderzijds mogen we blij zijn met groei. Onze scholen blijven groeien, onze sportverenigingen blijven robuust, onze arbeidsmarkt blijft voldoende aanbod houden en de leeftijdsopbouw van de bevolking blijft evenwichtig."
"Uit eigen ervaring", vervolgde hij. "kan ik u zeggen dat groei aantrekkelijker is dan krimp. Groei geeft ontegenzeglijk problemen maar krimp geeft vele grotere problemen. Ik ben in ieder geval blij met problemen die bij groei horen en ik heb er enorm veel zin in om deze in het jaar dat voor ons ligt het hoofd te bieden."
Tijdens zijn speech maakte Arends van de gelegenheid gebruik om de afgetreden wethouder Karin Zwinkels te bedanken. Ze had geen zin in officiële afscheidsdingen, maar was afgelopen donderdag wel aanwezig. Burgemeester Arends: "Uit eigen ervaring weet ik welke inzet en opoffering het vergt om als raadslid en wethouder een bijdrage te leveren aan het laten uitblinken van een gemeente." 'Uitblinken' was ook het thema dat nieuwjaarsbijeenkomst droeg. In het programma van de avond was een duidelijk accent gelegd op de jeugd vanwege de uitreiking van de 'Uitblinker'. De gemeentelijke stimuleringsprijs voor jongeren die vrijwilligerswerk doen, het verschil maken en daarmee een bijdrage leveren aan het maatschappelijk leven in Westland. De winnaars van de Uitblinker 2019 zijn: mantelzorger Benjamin van Slingerland uit Monster, voetbalscheidsrechter Thimo Pakkert uit Wateringen en de Jongerenwerkgroep Albanië.
Arends stond verder stil bij de uitblinkerspositie van de Westlandse glastuinbouw. "Het is niet vanzelfsprekend dat wat we nu hebben ook blijft bestaan. De wereld verandert en wij moeten mee veranderen. Blijven investeren in samenwerking, innovatie, technologie, data en onderwijs. Daar zitten ook dilemma's aan vast. Kwantiteit versus kwaliteit. Areaal of inhoudelijke versterking van de keten. Die discussie moet echt gevoerd gaan worden."
Speciale aandacht schonk de burgervader aan uitblinker op cultureel vlak EMM uit 's-Gravenzande. Dit mannenkoor viert haar honderdjarig bestaan en verzorgde de muzikale opening van de avond. Verder was er een optreden van belofte Babette Zwinkels.
DJ Bombastic en Younes brachten een muzikale ode aan de uitblinkers met hun nummer 'Talenten'.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>