Judoka Marko Schuuring (43) behaalt vijfde dan | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Marko Schuuring (r) heeft zijn vijfde dangraad behaald.
Marko Schuuring (r) heeft zijn vijfde dangraad behaald. (Foto: PR)

Judoka Marko Schuuring (43) behaalt vijfde dan

  •   123 keer gelezen

Monster - Marko Schuuring begon als 7-jarig jochie bij Westland Kodokan met de judosport. Zijn sensei was Andries Hoogenboom. 36 Jaar later spreekt diezelfde leermeester van 'een zeer hoge graduatie judo' als zijn inmiddels 43-jarige leerling de 5e dan heeft behaald. Dit zegt alles over het niveau van de judoka. De jonge Joey Vollebregt (23), reeds in het bezit van de 4e dan, was op het examen de onontbeerlijke meewerkend partner van Marko.

Auteur: Rianne Dekker

"We kregen na afloop complimenten voor dat het er zo strak uitzag. Dat betekent, dat we goed op elkaar ingespeeld waren. We hebben daar de afgelopen twee jaar dan ook intensief voor getraind met elkaar", aldus Schuuring. Hij noemt het examen, waarop hij vijf kata's (vormen waarin je de basisprincipes van het judo kunt demonstreren) heeft laten zien, een dagvullend programma. "Ik stond twee keer een uur op de mat, waar ik de judotechnieken op de grond en staand liet zien. Deze zijn verdeeld in de werp- en insluitings of controletechniek. Tot de laatste behoren de houdgreep, armklem en wurggreep."
Marko legt uit wat hem beweegt deze vervaarlijk klinkende sport te beoefenen. "Ik vind het stoeispelletje leuk. Het is uitdagend de techniek te doorgronden. Hoe werkt die? Hoe breng je het best je partner uit balans? In een wedstrijd kun je in een seconde op de grond liggen. Om dit te kunnen realiseren, ben je tot in de details aan het oefenen. Het vereist mentale en fysieke kracht. Op het moment dat je vermoeid bent, doet dit ook iets met je alertheid. Je moet scherp zijn, anders lig je op je rug. Je moet vooruit kunnen denken, tactisch zijn. Mij past dit."
Schuuring geeft tevens aan hoe de judosport bijdraagt aan de vorming van je karakter c.q. hoe je in elkaar dient te steken om de sport succesvol te kunnen beoefenen. "Het vereist en leert je discipline, doorzettingsvermogen en een mentaliteit van het niet bij de pakken neer gaan zitten. Het leert je ook vertrouwen te krijgen."
De Monsterse judoka noemt judo een 'way of life'. "Je kunt deze allround sport prima beoefenen naast je drukke baan, in mijn geval die van projectmanager. En het is een sport die je bij wijze van spreken van je 4e tot je 100-ste jaar kunt doen." Hierbij moet wel in ogenschouw worden genomen, dat het wedstrijdgehalte lager wordt naarmate de leeftijd vordert. Marko houdt de wedstrijden in ieder geval voor gezien.
De 4e en 5e dan moeten worden behaald in een landelijk examen van de Judo Bond Nederland. Ook voor de 6e dan dient men examen te doen, met daarnaast tal van voorwaarden waar men aan moet voldoen voordat men op mag voor een examen. Men moet aantonen dat men echt iets voor de judosport heeft betekend. "Mijn sensei Andries Hoogenboom is in het bezit van de 6e dan. Hij heeft als sportschoolhouder zoveel talent voortgebracht en is daarmee van grote betekenis voor het judo. Ik judo al 35 jaar bij hem, maar leer iedere les weer iets nieuws. En de examinatoren op het examen bijvoorbeeld, zijn senioren met hogere dannen, die het gedachtengoed van judo nog steeds uitdragen. Ik sluit niet uit dat mijn 6e dan er nog van gaat komen. Maar het wordt wel een hele uitdaging. Ik beoefen de sport meer als kunst naast mijn drukke baan."
Naast deze baan heeft de Monsternaar ook een gezin met twee kinderen, een dochter en een zoon. Zijn 14-jarige dochter is in de voetsporen van haar vader getreden door ook te gaan judo-en bij Andries Hoogenboom. "Ik zie in haar de motivatie en loyaliteit terug die ik ook heb. Ze snapt het spelletje ook goed. Het enige verschil is, dat zij niet-prestatiegericht bezig is, dus geen wedstrijden speelt."
Marko's 12-jarige zoon koos in eerste instantie voor de judosport, maar ging uiteindelijk voor voetbal. Schuuring heeft een theorie voor een dergelijke keuze. "Kinderen kiezen sneller voor voetbal omdat het beter te volgen is en het gaat om een teamsport. Dus je gaat samen voor de winst en samen voor het verlies. Judo is een individuele sport. Je eigen fout is je eigen schuld. Dit moet je passen."
Net zoals het Marko Schuuring past ingetogen trots te zijn op zijn 5e dan. "Een nieuwe dan doe je niet voor de buitenwereld, maar voor jezelf. Om aan te tonen dat je judo begrijpt en beheerst."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>