Extra toezicht bij bunkers voor slapende vleermuizen | GrootWestland.nl
Logo groot-westland.nl
Verstoring van de winterslaap is levensbedreigend voor vleermuizen.
Verstoring van de winterslaap is levensbedreigend voor vleermuizen. (Foto: PR)

Extra toezicht bij bunkers voor slapende vleermuizen

  •   12 keer gelezen

Westland - Bunkers en forten op verschillende plekken in het Zuid-Hollandse landschap vormen een belangrijk toevluchtsoord voor overwinterende vleermuizen. Verstoring van deze winterplaatsen is verboden om de vleermuis te beschermen. Boswachters en boa's sluiten de bunkers en forten voor deze periode af en houden toezicht, samen met vrijwilligers.

"Helaas krijgen we nogal eens te maken met vandalisme en mensen die toch proberen om afgesloten bunkers of forten binnen te komen", weet boswachter Mirjam Eikelenboom. "Als er binnen vuur gestookt is, dan ruiken vleermuizen dat onmiddelijk en is de ruimte niet meer geschikt als winterverblijf. Om over het afsteken van vuurwerk maar te zwijgen. We voeren daarom extra controles uit om verstoring te voorkomen. Met stevige (hufterproof) hekken sluiten we veel plekken af om de vleermuizen beschermen tijdens winterslaap."
Tijdens de winterslaap laten vleermuizen hun lichaamstemperatuur zakken tot de omgevingstemperatuur, die bij voorkeur voor een langere tijd stabiel moet zijn. Bunkers zijn hiervoor de aangewezen plek. Verstoring van de winterslaap is levensbedreigend voor vleermuizen. Het opwarmen naar hun eigen temperatuur kost enorm veel energie, en ze worden wakker in een periode dat er te weinig te eten is. Vaak zijn ze dan zo verzwakt dat ze het voorjaar niet halen.

Meer berichten