Wateringer Ruijgt van start in Tour du Congo | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Dennis Ruijgt attent in derde positie tijdens een etappe van de Tour du Senegal in 2018.
Dennis Ruijgt attent in derde positie tijdens een etappe van de Tour du Senegal in 2018. (Foto: PR)

Wateringer Ruijgt van start in Tour du Congo

  •   79 keer gelezen   Actueel

Wateringen - Wateringer Dennis Ruijgt is zondag 21 juli in Kinshasa van start gegaan in de Tour du Congo, negen etappes kris kras door het hart van Afrika. De 35-jarige wieleravonturier is opgenomen in het team van Amani Cycling, waar ook drie Keniaanse wielrenners deel van uitmaken.

Na omzwervingen door Spanje, Portugal en Frankrijk heeft Dennis Ruijgt de voorbije weken in het Westland zijn vorm scherp geslepen. Een goede indicatie van zijn conditie was de deelname aan de Marmotte, de Franse monsterkoers over vier bekende Alpencols op zondag 7 juli. Daar wist hij de schade op de snelste deelnemer tot een uur te beperken. "Een echte klimmer ben ik niet. Daar ben ik tien kilo te zwaar voor. Maar als ik 6,5 uur goed kan rijden in de bergen, moet elke dag vier uur in Congo ook wel lukken", zei Ruijgt voor zijn vertrek.

Negen dagen
Officieel duurt de ronde van Congo negen dagen. In voorgaande jaren vielen etappes uit doordat er geen capaciteit was om de renners naar een volgende startplaats te vervoeren. Ook is er een keer een spontane rennersstaking uitgebroken nadat de organisatie had verzuimd een hotel tijdig vooraf te betalen.
Voor Dennis Ruijgt is het zijn derde Afrikaanse ronde tussen de profs. "Het wordt weer een prachtig avontuur. En dat is ook de reden dat ik het weer doe. Je voelt je hier echt profwielrenner. Er staan straks weer duizenden mensen langs de weg. Ik ben in Congo vijftig procent coureur en vijftig procent avonturier."

Avontuur
Het avontuur was ook de reden dat Ruijgt ruim anderhalf jaar terug huis en baan verliet om een jaar als prof in Spanje te gaan trainen. Een vrij opmerkelijke keuze voor een wielrenner die voorheen bij de Westlandse trimmers uitkwam, met een zeer modale erelijst (winst in de ronde van 's-Gravenzande van 2017). Zijn doel, deelname aan een Afrikaanse profronde, bereikte hij weliswaar vorig jaar maar niet zonder problemen: hij kreeg in de Tour du Senegal een rugblessure en moest een paar weken later afhaken in de Ronde van Kameroen. "Achteraf heb ik het idee dat ik door die blessure er niet alles heb uitgehaald. Daarom ga ik nog een jaartje door."

Fietsreizen
Inmiddels heeft de Wateringer zijn plannen voor de toekomst rond. Na dit jaar gaat Ruijgt zijn ervaringen op twee wielen delen als organisator van fietsreizen.
Hij heeft BijzondereFietsreizen.nl in het leven geroepen. De Westlander gaat wielervakanties organiseren in alle landen waar hij de afgelopen jaren actief was.
Niet alleen Spanje, Italië en Frankrijk, maar ook Portugal, Kroatië, Senegal, Kameroen en Rwanda.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>