Bevolking loopt warm voor Visie op Wateringen 2030 | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Foto's: WB

Bevolking loopt warm voor Visie op Wateringen 2030

  •   76 keer gelezen   Actueel

Wateringen - De bevolking lijkt massaal gebruik te maken van de mogelijkheid de nodige bouwstenen aan te dragen voor de Visie op Wateringen 2030. Een presentatie van de voorliggende scenario's werd afgelopen week door meer dan 1200 mensen in Bibliotheek Wateringen bezocht.

Het was de voorbije dagen een komen en gaan in de Wateringse bibliotheek. Niet alleen leden van de bieb wisten hun weg naar de Dorpskade nummer 3 te vinden, vooral ook geïnteresseerden in de nieuwe koers voor Wateringen kwamen in groten getale een bezoek brengen. 'Bijzonder' noemt een medewerkster van de bibliotheek de belangstelling voor de toekomstperspectieven. "Ik had niet gedacht dat er zóveel mensen op af zouden komen. Er is sinds dinsdag (9 juli, red) voortdurend aanloop geweest. Mensen discussiëren met elkaar en de aanwezige gemeenteambtenaar is eigenlijk constant in gesprek." Ze vervolgt: "Wij bereiken een heel nieuw publiek. Er zijn zelfs mensen die zich spontaan als lid bij ons hebben ingeschreven."
Het gemeentebestuur heeft de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties afgelopen maanden letterlijk opgezocht om te horen wat er leeft en hoe zij de toekomst zien. De centrale vraag: Waar willen we naartoe met Wateringen? Vooruitlopend op de visie, welke zich voornamelijk richt op het centrum, de Dorpskade en het zogenoemde transformatiegebied Wateringen-noord, zijn vier scenario's uitgewerkt. Deze variëren van 'behoudend maar realistisch' tot 'innovatie en lef met een autovrij centrum'. In alle scenario's gaat sowieso de Dorpskade op de schop. Hier wordt woningbouw beoogd en geen detailhandel, met uitzondering van de Rabobank-locatie die wel kan worden ingezet voor de mogelijke vestiging van een supermarkt of discounter. Ook wordt in alle scenario's gerept over bereikbaarheid.
"Het probleem in Wateringen is groot en dat vraagt om een goede visie", zegt één van de bezoekers van de tentoonstelling in de bibliotheek. "We hebben te maken met een situatie waarbij het centrum vanuit historisch oogpunt is volgebouwd. Dat maakt het geheel knap lastig. Het toepassen van rigoureuze ingrepen is dan ook onontkoombaar. Oplossingen zullen zonder meer pijn gaan doen. Maar er ligt een verantwoordelijkheid tegenover volgende generaties."
Problemen manifesteren zich volgens deze Wateringer vooral op het gebied van verkeer en dan met name de verkeersafwikkeling en het parkeren, én wonen. "Mensen zijn gehecht aan Westland. Ze willen het liefst in hun kern blijven wonen en wie ooit daar vandaan moest vertrekken wil graag weer terugkeren. Er is behoefte aan extra woningbouw. En omdat er nog maar weinig ruimte is, moet nieuwbouw de lucht in. En dat is nou net wat Westlanders niet willen. Hoogbouw is voor het stadsleven, is de publieke opinie. Verandering van mindset zal de nodige inspanningen vergen", stelt hij.
Mede op basis van alle reacties wordt een keuze gemaakt uit de vier toekomstperspectieven en dit wordt verwerkt tot een concept-visie. De verwachting is dat de uiteindelijke visie eind dit jaar door de gemeenteraad wordt besproken.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>