Grijze container wordt straks minder vaak geleegd | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Alle partijen zijn voorstander van afval scheiden, alleen Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland willen dat doen zonder in te leveren aan gemak.
Alle partijen zijn voorstander van afval scheiden, alleen Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland willen dat doen zonder in te leveren aan gemak. (Foto: PR)

Grijze container wordt straks minder vaak geleegd

  •   631 keer gelezen   Actueel

Naaldwijk - De gemeenteraad heeft dinsdagavond 9 juli ingestemd met het veelbesproken Afvalplan Westland dat door wethouder Snijders was voorgelegd: 22 voor - 14 tegen. Inwoners moeten zelf plastic, blik en drinkpakken (PBD-afval) gaan scheiden. Daartoe wordt een inzamelmiddel beschikbaar gesteld. Inherent hieraan is dat de grijze container met huishoudelijk restafval straks om de drie weken wordt opgehaald, in plaats van elke twee weken.

Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland stemden tegen het nieuwe plan. Zij zijn voor nascheiding, waarbij de afvalverwerker het afval scheidt. Volgens de wethouder kleven daar op dit moment nog te veel nadelen aan, maar hij beloofde de ontwikkelingen in de gaten te zullen houden.
Met een goede afvalscheiding kan afval geretourneerd worden naar de bron en kunnen grondstoffen opnieuw gebruikt worden. "Het is duurzaam en we kunnen de kosten beter in de hand houden", aldus de wethouder. "De verwerking van restafval wordt steeds prijziger", benadrukte hij.
André van den Berg van GemeenteBelang Westland denkt dat niet nieuwe afvalbeleid "gegarandeerd zal leiden tot veel irritatie bij inwoners en er juist voor gaat zorgen dat mensen minder afval gaan scheiden."
Hij verwijt het college van B en W een 'tunnelvisie'. "Van meet af wordt verondersteld dat het verminderen van dienstverlening en service onze burgers zal prikkelen hun afval beter te scheiden. U wilt Westlanders coûte que coûte vanuit politieke overwegingen een lesje leren", sprak Van den Berg de collegeleden toe.
In zijn betoog benadrukte Van den Berg dat nascheiden de toekomst is, het beste resultaat geeft en de minste overlast. "Nascheiden levert meer gescheiden kunststofafval op: 23 kilo opzichte van de 16 kilo bij bronscheiding (thuis afval scheiden, red.)."
"Met dit plan zadelen we onze burgers op met hogere lasten, meer bakken en een hoop stank", vindt Peter Duijsens van Westland Verstandig. "Onze burgers zitten niet te wachten op één keer per drie weken ophalen. Onze burgers willen kwaliteit en daar betalen ze op dit moment al genoeg voor", beklemtoonde hij.
Lianda Heijl van VVD Westland gaf aan dat ook haar partij in het begin sceptisch was. Inmiddels acht zij de kans van slagen groot. "Mits de communicatie naar de inwoners niet wordt onderschat."
Peter Voskamp van LPF Westland: "Voorlichting van afvalcoaches kan wat ons betreft morgen al van start. Wij hebben er vertrouwen in dat de Westlander bereid is om mee te werken aan een betere afvalscheiding."
Onder andere Arij de Bloeme van de ChristenUnie-SGP vroeg aandacht voor de verwerking van luiers, incontinentiemateriaal en kattenbakvulling. "Hiervoor is onvoldoende capaciteit beschikbaar", merkte hij op.
Jan van Rossum van CDA Westland is bang voor een wildgroei aan containers in voortuinen, met name in nieuwbouwwijken. "Met straks vier containers wordt de openbare ruimte er niet mooier van", aldus van Rossum, die aangaf dat er maar weinig plannen vooraf zó uitgebreid besproken zijn als dit afvalplan. Hij vraagt de wethouder 'centrale ondergrondse afvalcontainers' als punt van evaluatie mee te nemen.
Ulbe Spaans van GroenLinks Westland opperde om eens per kwartaal te evalueren om zo nodig het plan te kunnen aanscherpen en bijstellen. Voor zijn fractie is het beleid de 'minimum variant'.
Volgens Benjamin Hofland van D66 Westland 'moet er nu iets gebeuren, omdat we anders binnenkort in ons eigen afval verzuipen'. "Wij vinden dat iedere Westlander verantwoordelijk is voor een goede afvalverwerking. Een beter milieu begint bij jezelf."
Hij voegde meteen de daad bij het woord door te zeggen: "Als de wethouder overweegt een proef met wasbare luiers te doen, dan heeft hij bij dezen de eerste aanmelding. Ik heb dit thuis nog niet besproken", grapte hij. Hofland verwacht medio november gezinsuitbreiding.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>