Battle of the Beach: Op strand strijden tegen de zee | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Maandag vond de Battle of the Beach plaats op het strand ‘Molenslag’ in Monster. Foto: (WB)
Maandag vond de Battle of the Beach plaats op het strand ‘Molenslag’ in Monster. Foto: (WB) (Foto: )

Battle of the Beach: Op strand strijden tegen de zee

  •   32 keer gelezen   Actueel

Monster - Harde wind en een zandbank met daartussen muien. In omstandigheden die niet de makkelijkste waren, vond maandag zandkastelenwedstrijd 'Battle of the Beach plaats. De leerlingen van groep 7a en 7b van basisschool 'Bernadette' uit Naaldwijk kroonden zich tot winnaar. Hun bouwwerk hield het langste stand tegen het opkomende water.

De prijs voor de beste samenwerking ging naar klas 6b van OBS Helen Parkhurst uit Den Haag. Groep 8 van de Beatrixschool uit Pijnacker won de creativiteitsprijs voor hun combinatie van een kasteel en een heuse bikini van zand.

Battle of the Beach is een evenement met als doel kinderen bewust te maken van het belang van waterveiligheid. "Kinderen hebben vandaag letterlijk de strijd tegen het water ervaren", aldus wethouder Karin Zwinkels, die als jurylid was aangesteld. "Naarmate het water van de zee meer opkwam, werden de kinderen fanatieker. Leuk om te zien hoe vooraf gemaakte plannen vliegensvlug werden bijgesteld en er meer werd samengewerkt."

Waterbewustzijn
Kinderen zijn zich er vaak niet van bewust dat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt. Tijdens een gastles op school leren ze daarom hoe ons land beschermd wordt tegen overstromingen. Deze kennis gebruiken ze vervolgens tijdens de Battle of the Beach waar de kinderen één uur de tijd krijgen om het sterkste zandkasteel te bouwen op het strand. Zo wordt op een educatieve en sportieve manier uitgelegd hoe de bescherming tegen het water 'werkt'. De provincie Zuid-Holland organiseerde de activiteiten in Monster samen met de gemeente Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland.

Zandmotor
Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd op verschillende plekken langs de Nederlandse kust. Dit jaar vond de Battle of the Beach op een heel bijzondere plek plaats: aan de voet van de Zandmotor, een kunstmatig schiereiland van zo'n 23 hectare dat in 2011 door Rijkswaterstaat in samenwerking met de provincie Zuid-Holland is aangelegd om de Delflandse kust te beschermen.

Deelnemers
In totaal deden er ruim 450 kinderen mee van basisscholen uit onder meer Westland, Delft, Pijnacker en Den Haag. De leerlingen waren verdeeld over 53 teams.

Samenwerking
Battle of the Beach is een project van 'Ons Water', een samenwerkingsverband van waterschappen, drinkwaterbedrijven, watermusea, Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Battle of the Beach wordt gesponsord door internationale waterbouwer Van Oord.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>