Dag van de Bouw: Jongeren warm maken voor een toekomst in de sector | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Tijdens de Dag van de Bouw op 15 juni kan er actief mee worden gedaan op de bouwplaats van De Admiraal in Ter Heijde.
Tijdens de Dag van de Bouw op 15 juni kan er actief mee worden gedaan op de bouwplaats van De Admiraal in Ter Heijde. (Foto: PR)

Dag van de Bouw: Jongeren warm maken voor een toekomst in de sector

  •   50 keer gelezen   Actueel

Ter Heijde - Tijdens de landelijke Dag van de Bouw op zaterdag 15 juni stelt Weboma de bouwplaats van De Admiraal in Ter Heijde open voor publiek. Een project waarmee de bouwmaatschappij uit Wateringen laat zien dat de bouw innovatief, deskundig en creatief is. Iedere geïnteresseerde is van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. Een unieke kans om op een locatie rond te lopen waar het normaal gesproken verboden toegang is.

De Admiraal is een complex, gelegen aan het Prins Willem III plein op 100 meter van het strand. Hier worden veertien luxueuze appartementen gerealiseerd. Met eigen ogen kunnen bezoekers zaterdag aanschouwen wat er allemaal gebeurt en ontdekken hoe vernieuwend de bouw tegenwoordig is. Achter de bouw gaat een wereld aan eigentijdse producten en processen schuil. "De technologie staat niet stil en in de bouw vindt er op allerlei manieren digitalisering plaats", weet ook Arjo Riedijk, directeur van Weboma. Hij geeft aan dat de sector een enorme metamorfose heeft ondergaan. "In de bouwwereld heeft een brede intrede van het 'virtueel bouwen' plaatsgevonden: 3D-ontwerpen en -ontwikkelen is tegenwoordig de norm", somt Rietdijk ter illustratie op. "Tijdens de Dag van de Bouw verzorgen we onder andere een presentatie 3D-engineering van het bouwproces met BIM (Building Information Modeling)."

Tekort aan personeel
Technologische ontwikkelingen als deze maken volgens hem dat kundige vaklieden in de bouwbranche hard nodig zijn. Terwijl de vraag naar mensen met specifieke technische kennis alleen maar toeneemt, is er momenteel een chronisch tekort aan personeel in de sector. Tijdens de economische crisis in 2008 en de slechte jaren die daarop volgden, zijn er tienduizenden banen in de bouw verloren gegaan. Inmiddels is de hele situatie rigoureus omgeslagen en schreeuwen bouwbedrijven weer om mankracht. Riedijk geeft aan dat de bouw behoefte heeft aan jongeren die creatief zijn, de handen uit de mouwen steken maar daarbij ook hun gezond verstand gebruiken. Doordat studenten de bouw vooralsnog links laten liggen, blijft de nieuwe aanwas achter. "Scholieren moeten de bouw weer op hun netvlies krijgen", aldus Riedijk. "Het begint eigenlijk al in het basisonderwijs, daar kunnen beroepen in de bouw en techniek meer gepromoot worden. Het is belangrijk om kinderen al in een vroeg stadium te laten kennismaken met de wereld van de bouw, zodat zij die weer zien als een interessante sector met perspectief. Straks zijn er zo weinig loodgieters, installateurs en bouwvakkers, dat de salarissen bovengemiddeld stijgen."

Gezamenlijke inspanning
Het enthousiasmeren van jongeren voor de bouw, vraagt om gezamenlijke inspanning, stelt Riedijk. Tijdens de Dag van de Bouw laat Weboma, in samenwerking met partners als onderwijsorganisatie ISW, opleidingsbedrijf Bouwmensen Delft en Westland Natuur en Techniek Web (WNTweb), zien hoe leuk het is om in de bouw te werken. "Wat je ook doet in de bouw, je hebt altijd eer van je werk! Want alles wat je doet, levert een zichtbaar resultaat." 'Beleven' staat 15 juni centraal. "We zetten actief in met allerlei activiteiten: het metselen van een muurtje, het stellen van profielen (timmerwerkzaamheden), het aansluiten van een kraan op leidingwerk (installaties) etc. Onze insteek is om een positieve ervaring achter te laten, niet alleen bij jongens maar zeker ook bij meisjes. De bouwsector is al sinds jaar en dag een echte 'mannenbranche'. Gelukkig neemt het aantal vrouwen toe."

Opening
De dag wordt om 11.00 uur officieel geopend door Ben van der Stee, wethouder van Onderwijs: "De bouw biedt volop kansen voor jongeren. De Dag van de Bouw is een mooie gelegenheid om te kijken of een loopbaan in die sector iets voor hen is." Iets wat Paul Steyn programmamanager Techniek WNTweb ook onderschrijft: "Niet met eigen ogen kijken is niet weten… niet weten is niet kiezen! Gelukkig is er nu de Dag van de Bouw, er is op 15 juni bij de Admiraal veel te zien en vooral ook zelf te doen." Ook bij slecht weer is een bezoekje aan de Dag van de Bouw om meerdere redenen de moeite waard. Wanneer de regen met bakken uit de hemel komt vallen, kan worden uitgeweken naar de parkeerkelder. Hier wordt ook een hapje en een drankje geserveerd.

De Dag van de Bouw
De Dag van de Bouw is een initiatief van Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, Dag van de Architectuur, Techniek Nederland en VNconstructeurs. Eén keer per jaar stellen aangesloten leden hun mooiste en meest bijzondere bouwplaatsen open, zodat het Nederlandse publiek met eigen ogen kan zien wat de bouw mogelijk maakt. Vorig jaar trok de Dag van de Bouw meer dan 71.000 bezoekers.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>