Op de pedalen voor een wereld zonder ALS | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Zaterdag werd een sponsorfietstocht, georganiseerd door 'Team Westland tegen ALS', verreden vanaf café 't Hof in Honselersdijk.
Zaterdag werd een sponsorfietstocht, georganiseerd door 'Team Westland tegen ALS', verreden vanaf café 't Hof in Honselersdijk. (Foto: WB)

Op de pedalen voor een wereld zonder ALS

  •   69 keer gelezen   Actueel

Honselersdijk - Wat in eerste instantie bedoeld was als een fietstocht in Frankrijk voor een besloten groep, is inmiddels uitgemond tot een jaarlijks terugkerend sportief fondsenwervend evenement. Onder het motto 'Samen trappen we ALS de wereld uit' beklimmen honderden fietsers, hardlopers en wandelaars jaarlijks de beduchte berg Mont Ventoux om geld op te halen voor onderzoek naar de oorzaak van ALS.

De Tour du ALS is het equivalent van Alpe d'huZes. De achtste editie van dit door Stichting ALS georganiseerde evenement vindt op 29 mei plaats. Op de deelnemerslijst staat dit jaar voor het eerst de naam van 'Team Westland tegen ALS'. De equipe bestaat uit veertien gemotiveerde leden die de loodzware 22 kilometer lange klim, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8 procent, op verschillende manieren willen trotseren. "Het gaat zwaar worden", realiseert Jacqueline zich. "Niet alleen op fysiek gebied, maar zeker ook mentaal."
Haar aspiratie is mooi, de aanleiding veel minder. De Westlandse is de schoondochter van Jeanet van Holsteijn uit Honselersdijk, boegbeeld van ALS Westland. Na een hernia-behandeling werd bij Jeanet ALS geconstateerd, een diagnose met grote consequenties. ALS is een spierziekte die bij vijf op de honderdduizend mensen voorkomt. Ieder jaar komen er ongeveer vijfhonderd nieuwe patiënten bij. De kracht in de spieren wordt steeds minder tot uiteindelijk alle spieren zijn aangedaan. De levensverwachting voor iemand met ALS is laag; er is nog geen medicijn dat ALS geneest. "Dat geeft een machteloos gevoel van aan de zijlijn staan", aldus Jacqueline. Ze wil haar onmacht samen met de andere leden van Team Westland omzetten in daadkracht en een mooi bedrag bij elkaar brengen. Om de ziekte ALS effectief aan te kunnen pakken, is er veel geld nodig voor verder onderzoek met de inzet van innovatieve technieken, de ontwikkeling van behandelingen en geneesmiddelen. Het doelbedrag van Team Westland is 22.000 euro, maar inmiddels staat er al bijna 30.000 euro op de teller. Jacqueline gaat volgende week wandelend de legendarische berg op. Haar vriend Sven stapt op de fiets. Het idee om met een Westlands team mee te doen aan de Tour du ALS kwam ook uit zijn koker. In korte tijd wist hij familie en vrienden te mobiliseren voor deelname aan het goede doelen event. "We zijn allemaal bekenden van elkaar. Iedereen is volop in training en druk bezig om een zo groot mogelijk bedrag te kunnen aanbieden."
Er zijn al diverse acties op touw gezet. "We hebben een klaverjasmiddag gehad bij Tennis Club Honselersdijk en een Jeu de Boules-toernooi in Naaldwijk...", somt Jacqueline op. Zaterdag werd een sponsorfietstocht verreden vanaf café 't Hof in Honselersdijk.
Jeanet is geroerd door het scala aan ontplooide initiatieven. "Zo mooi dat ze dat doen."
Ze gaat 29 mei mee de berg op. "Ik kijk ernaar uit. Het zal een dag vol emoties worden, wisselend van een lach tot een traan."
Doneren kan online: www.tourduals.nl/team/westland-tegen-als. Elke bijdrage, groot of klein, is waardevol.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>