Sloop moet centrum Monster nieuw elan geven | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Het voormalige gemeentekantoor in Monster leent zich volgens wethouder Snijders niet voor kluswoningen: "Het is lastig om dit gebouw in delen uit te geven."
Het voormalige gemeentekantoor in Monster leent zich volgens wethouder Snijders niet voor kluswoningen: "Het is lastig om dit gebouw in delen uit te geven." (Foto: WB)

Sloop moet centrum Monster nieuw elan geven

  •   12 keer gelezen   Actueel

Naaldwijk - Sloop of herontwikkeling van het bestaande gebouw? Dat was woensdagavond 8 mei dé grote vraag tijdens de Commissie EFO. Op de agenda stond het collegevoorstel gericht op het instemmen van de raad met de sloop van het voormalige gemeentekantoor aan de Choorstraat in Monster. Het voorstel riep nogal wat vragen op bij verschillende facties. Met als resultaat dat het plan nu bespreekstuk is in de volgende besluitvormende raadsvergadering.

Richting bepalen. Daar draaide het om in de commissievergadering. De verschillende scenario's voor de gemeentehuislocatie stonden niet ter bespreking, zo maakte commissievoorzitter Cor van der Mark meermaals duidelijk. Dat was tegen het zere been van menig fractie. "We moeten de afweging maken of slopen of niet. Ik wil weten wat er tegenover staat", zei Ulbe Spaans, fractievoorzitter van GroenLinks. Hij onderschrijft het standpunt 'behoud'. Volgens Spaans is hergebruik van het gebouw een garantie voor sociale huurwoningen. Hij vreest dat nieuwbouw alleen zal zijn weggelegd voor de elite.
Oppositiepartij GWB is evenmin enthousiast over slopen. GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer noemde de sloop van het pand 'geldverkwisting'. "Het financieel risico is veel en veel te groot. We kunnen in het bestaande gebouw op hele korte termijn veel woningen realiseren voor doelengroepen als starters en senioren. Er zijn hele mooie initiatieven."
WV-fractievoorzitter Peter Duijsens typeerde het voorstel als 'vreemd' en nam het woord 'kapitaalvernietiging' in de mond. "Tussen de 1,7 en 2 miljoen euro wordt in het afvoerputje gegooid", stelde hij. Volgens Duijsens zou het gebouw in 2015/2016 nog voor 1,5 miljoen euro zijn verbouwd. Noch wethouder Snijder noch zijn ondersteunende ambtenaren konden dit bevestigingen.
ChristenUnie-SGP Westland toonde zich wel voorstander van slopen. Raadslid Arij de Bloeme
vroeg de wethouder niettemin rekening te houden met de historische muur. "Voor de muur is aandacht", zo benadrukte wethouder Snijders. "Afhankelijk van de plannen zullen we moeten kijken naar de vraag: is deze muur op deze locatie in te passen of zal de muur ergens anders weer opgericht moeten worden."
CDA is eveneens voor nieuwbouw, net als de VVD. Jenny Vermeer, fractievoorzitter CDA: "Ook Monster verdient iets moois. We willen geen situatie zoals bij de Dalton Mavo in Naaldwijk." Hoewel de marktconsultatie een wisselend beeld gaf, is er volgens wethouder Snijders bij de omwonenden een duidelijk draagvlak voor sloop. "Op het moment dat je het oude gebouw weghaalt, ligt er een heel nieuw gebied", onderstreepte wethouder Snijders. "Een gebied dat je kunt inrichten, dat je opnieuw kunt vergroenen, waar je eventueel ook een stukje van de Noviteit bij kunt betrekken." Snijders liet zich ontvallen dat er maximaal 29 woningen kunnen worden teruggebouwd. "Het gebied leent zich niet voor woontorens." Ook de parkeerdruk zou een belangrijke aanleiding zijn om het woningaantal beperkt te willen houden.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>