Kans tweede logiesgebouw arbeidsmigranten reëel | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Zo'n drieduizend tot vierduizend arbeidsmigranten zijn dagelijks in Maasdijk aan het werk.
Zo'n drieduizend tot vierduizend arbeidsmigranten zijn dagelijks in Maasdijk aan het werk. (Foto: WB)

Kans tweede logiesgebouw arbeidsmigranten reëel

  •   50 keer gelezen   Actueel

Naaldwijk - De kans dat er een tweede logiesgebouw voor arbeidsmigranten op bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk komt is nog altijd reëel. Een meerderheid van de gemeenteraad is namelijk voorstander van zo'n tweede 'Polenhotel'. Zo bleek dinsdag 5 februari tijdens de commissie ruimte. Hiermee wordt voorbij gegaan aan de wens van het college van B en W, die pleit voor een betere spreiding van arbeidsmigranten over de verschillende kernen.

Het college kreeg bijval van Laurens Noordam, voorzitter de Maasdijkse Belangenvereniging. Als inspreker bij aanvang van de vergadering drong hij er bij de raadsleden op aan om 'een prettige, veilige woonomgeving te laten prevaleren boven economisch belang'. De beoogde locatie voor arbeidsmigrantenhuisvesting ligt als een stukje 'niemandsland' tussen Naaldwijk, De Lier en Maasdijk. De dichtstbijzijnde woonwijk is te vinden in De Lier. Maar volgens Noordam is het 'compleet onzin' dat de arbeidsmigranten zich op een andere kern dan Maasdijk zullen richten. "Met de aanleg van het Pootje van Bram is er straks een rechtstreekse verbinding naar het centrum van Maasdijk."
Maasdijk heeft momenteel het hoogste aantal arbeidsmigranten van het Westland; twaalf procent van de inwoners is van Oost-Europese afkomst. Noordam: "Dat wordt twintig procent. Dit vinden wij echt onverantwoord. Het werkelijke percentage ligt nog hoger, wanneer de particuliere woningen die verhuurd worden aan uitzendbureaus worden meegeteld."
Voorgestelde maatregelen als extra prullenbakken in de strijd tegen slingerende bierblikjes en een pendelbusdienst om mogelijke hinder van dolende arbeidsmigranten te beperken noemt Noordam een doekje voor het bloeden.
Er was die dinsdagavond ook tegengeluid te horen. Inspreker Edwin de la Combé van CombiVliet (onderdeel van Greenpack) onderstreepte in zijn betoog de positie van Maasdijk als grote werkgever. "Zo'n drieduizend tot vierduizend arbeidsmigranten zijn er dagelijks aan het werk. In de piekperiode hebben wij 1100 mensen nodig."
De la Combé woont zelf in Maasdijk en hij is van mening dat het allemaal wel meevalt met de overlast. Bryan Verkade, Steunraadslid D66, beaamt deze veronderstelling. Ook hij komt uit Maasdijk. Verkade benoemde het voordeel van huisvesting van arbeiders op korte afstand van hun werkplek. "Het is naïef om te denken dat die mensen vanuit elders gaan reizen, zeker gezien het slechte openbaar vervoer."
Ook Jenny Vermeer, fractievoorzitter CDA, gebruikte het argument van inperking van het aantal verkeersbewegingen. "Negentig procent kan lopend of per fiets naar het werk. Gezien de steeds meer toenemende verkeersdruk zou dit aspect meegewogen moeten worden in de keuze."
Het CDA vindt dat Westland met de komst van een 'Polenhotel' met 250 bedden op Honderdland fase 2 een flinke slag kan slaan.
Peter Duijsens, fractievoorzitter Westland Verstandig, noemde een 'dergelijke opeenhoping van arbeidsmigranten vragen om problemen'. "Het lijkt wel of niemand luistert naar de burgers van Maasdijk", onderschreef Peter Voskamp van LPF Westland.
Gezien de opgave die er ligt, heeft VVD-fractievoorzitter Sander Zuyderwijk het te doen wethouder Karin Zwinkels. "Bij het tegenhouden van een locaties als deze, zou je heel veel locaties kunnen tegenhouden. Je vindt altijd wel iets."
Wethouder Zwinkels zal tijdens de raadsvergadering van 19 februari een aantal locaties bekendmaken. "U zult zien dat de spreiding die wij najagen er is."
Ondanks dat een meerderheid van de gemeenteraad en het college niet op één lijn zitten, zal 'het college acteren in de lijn van de raad'. Zo zei wethouder Snijders. Hij acht de kans overigens klein dat er woningen zullen vrijkomen voor reguliere woningzoekenden met de komst van het tweede Polenhotel.
De discussie over een tweede logiesgebouw op Honderdland wordt gecontinueerd tijdens de raadsvergadering van dinsdag 19 februari.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>