Team Mobiele Tandzorgauto Westland4Gambia uitgezwaaid | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Foto: WB

Team Mobiele Tandzorgauto Westland4Gambia uitgezwaaid

  •   61 keer gelezen   Actueel

Naaldwijk - Een delegatie van Westland4Gambia is zondag begonnen aan een bijzondere trip. Geert Veenstra, Loes Wissink, Tim Sonneveld, Marieke van Zwet en Mark van Dis nemen drie weken de tijd om af te reizen naar het Afrikaanse Gambia. Het doel: een mobiele tandzorg­auto én duizenden tandenborstels afleveren.

"De route leidt van Zuid-Spanje richting Marokko, Westelijke Sahara, Mauretanië, en Senegal naar Gambia", vertelt Geert Veenstra zaterdag tijdens een groots uitzwaaimoment op het Wilhelminaplein in Naaldwijk. "In Mauretanië worden we vergezeld door een militaire escorte. Een negatief reisadvies is daar inmiddels niet meer van kracht, maar een stukje begeleiding is wel zo prettig. Anders moet je ook om de tien kilometer je papieren laten zien. We gaan als groep mee met Go For Africa, dat stagereizen organiseert. In totaal zijn we zo'n dertig auto's; we rijden in groepjes van vijf."
Om de reis te kunnen bekostigen werd er op 2 februari een culinair event gehouden. Met dit sponsordiner, dat plaatshad bij Koppert Cress in Monster, werd maar liefst 18.750 euro opgehaald. "Daar zijn we ontzettend blij mee."
Al bijna zes jaar rijdt de huidige tandzorgauto met de Gambiaanse tandartsen naar scholen om de gebitten van de kinderen te behandelen (voornamelijk trekken van tanden en kiezen) en poetsinstructies te geven. Maar deze auto is dringend aan vervanging toe. Daarom dus het project Tandzorgauto 2.0. Sinds twee jaar zijn de lokale bewoners tevens welkom in de vaste praktijk in Jamwelly, Gambia.
Om de tandzorg in Gambia op orde te krijgen, is er ook een tandenborstelactie op touw gezet. De afgelopen weken konden Westlanders tandenborstels en tandpasta kwijt in de verzamelboxen die bij verschillende plaatselijke winkeliers stonden. "Bijna geen enkel kind in Gambia heeft zijn of haar eigen tandenborstel", vertelt Marieke van Zwet. "De tandenborstels en tandpasta zijn moeilijk te krijgen en van slechte kwaliteit, maar o zo belangrijk, want voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen!"
Met dozen vol tandenborstels aan boord wordt de reis van circa 7200 kilometer afgelegd. De equipe is niet over één nacht ijs gegaan met de voorbereiding van de expeditie. Geert Veenstra: "Er zijn ruim 250 vrijwillige manuren in gaan zitten. Allemaal om de kinderen in Gambia weer te laten lachen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>