Raad worstelt met motie Nashville-verklaring | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Wethouder Vreugdenhil hees tijdens Coming Out Day 2018 namens het college van B en W vol overtuiging de regenboogvlag.
Wethouder Vreugdenhil hees tijdens Coming Out Day 2018 namens het college van B en W vol overtuiging de regenboogvlag. (Foto: PR )

Raad worstelt met motie Nashville-verklaring

  •   33 keer gelezen   Actueel

Naaldwijk - De zogenaamde Nashville-verklaring doet de gemoederen hoog oplopen. Ook in de Westlandse gemeenteraad. Een motie waarin wordt opgeroepen afstand te nemen van het document, dat door velen wordt gezien als een anti-homo-manifest, werd dinsdagavond 22 januari in stemming gebracht. Na een verhitte discussie staakten de stemmen. Door afwezigheid van Westland Verstandig-raadslid Melanie Stokkers was er een 'gelijke stand': 19-19.

De motie was ingediend door GemeenteBelang Westland en mede ondertekend door GroenLinks, D66 en de PvdA. De motie wordt nu doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering (19 februari) en dan opnieuw in stemming gebracht.
De Nashville-verklaring werkt volgens GBW-raadslid Mireille van der Stelt polarisering in de hand. "Het zorgt voor alles behalve verdraagzaamheid", stelde ze in haar betoog ter ondersteuning van de motie. "Deze verklaring sluit personen uit en discrimineert. Deze verklaring is heel erg terug in de tijd."
Ze riep de raad op om één front te vormen. "Neutraal blijven staat gelijk aan goedkeuring van de Nashville-verklaring."
CU-SGP-fractieleider Willy de Zoete zei met kracht afstand te nemen van de motie. "Ik wil hier een lans breken voor vrijheid van meningsuiting. En die vrijheid is voor iedereen", bepleitte ze.
Van der Stelt reageerde met: "U neemt het op voor een paar mensen die denken dat homoseksualiteit een ziekte zou zijn en door God genezen zal worden. Alstublieft, dit gaat mij echt heel ver".
De Zoete haalde zich nog eens de woede van Van der Stelt op de hals door de opmerking dat de opstellers van de motie onvoldoende rekening hebben gehouden met het feit dat mensen met een afwijkende mening zich gekwetst voelen door de 'bewoordingen' van de nu ingediende motie. "De Nashville-verklaring is een discriminerende verklaring", benadrukte Van der Stelt fel. "En ik vind het heel schokkend dat u zo hierover denkt. Het kan maar duidelijk zijn!".
CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer gaf aan dat haar partij het Westlandse LHBTI-beleid, zoals dat door de gemeenteraad is vastgesteld, van harte steunt. "Maar wij hebben geen enkele behoefte om ons te mengen in een landelijke, kerkelijke discussie."
LPF Westland deed de motie af als 'onzin'. LPF'er Dave van Koppen:"Onzin omdat je als gemeenteraad geen uitspraak gaat doen, of brief naar hogere overheden gaat sturen over meningen die verkondigd worden door een paar mensen ver weg (en waar je helemaal niet weet of dit in Westland ook breed gedragen wordt). De Nashville-verklaring is een opvatting van een zeer kleine religieuze minderheid. De Nashville-verklaring is niet ondertekend door leden van de Westlandse gemeenteraad en ook niet door leden van het college. Het is 'slechts' een mening en dat mag. Waarom moet de Westlandse raad daar als raad een mening over vormen? En dit dan ook nog sturen naar hogere overheden?"
Benjamin Hofland, fractievoorzitter D66, vindt dat de gemeenteraad zich juist wel moet uitspreken tegen de Nashville-verklaring. "Het vraagt om een signaal." Dat werd beaamd door VVD Westland. "We steunen deze motie vooral om onze LHBTI- inwoners een hart onder de riem te steken", aldus raadslid Lianda Heijl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>