Platanen krijgen tweede leven in Liermolen | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Uit een bomenanalyse is gebleken dat de twee platanen zich in uitstekende conditie bevinden en goed te verplanten zijn.
Uit een bomenanalyse is gebleken dat de twee platanen zich in uitstekende conditie bevinden en goed te verplanten zijn. (Foto: PR)

Platanen krijgen tweede leven in Liermolen

  •   21 keer gelezen   Actueel

De Lier - Donderdag vond een bijzonder transport plaats in De Lier. Er werden twee grote platanen verplaatst van de Meidoornhof naar de nieuwbouwwijk Liermolen. In verband met ophoging- en herinrichtingswerkzaamheden was er in de Meidoornhof geen plaats meer voor deze bomen.

Vroeg in de ochtend zijn beide bomen uitgegraven en met een hijskraan op twee platformwagens geplaatst. Rond het middaguur werden de bomen rechtstandig vervoerd naar hun nieuwe groeilocatie. Wethouder Snijders gaf het officiële startsein tot plaatsing.
In de Bomen- en Druivenbuurt in De Lier is de gemeente Westland al geruime tijd bezig met noodzakelijke ophoogwerkzaamheden. Door het gebruik van licht ophogingsmateriaal wordt getracht verzakking in de toekomst voorkomen. Door de ophoging en herinrichting is voor de twee platanen in de Meidoornhof geen plaats meer.
De bomen worden geplaatst in de nieuw te bouwen wijk Liermolen. Bij de bouw van deze nieuwe wijk worden veel klimaatadaptieve maatregelen genomen. Wethouder Leen Snijders (openbare ruimte) vertelt: "We hebben rekening te houden met het veranderende klimaat met warmere zomers en hevige buien. Het is belangrijk dat we deze twee volwassen platanen kunnen behouden. Grote bomen zijn belangrijk voor de levering van zuurstof, het drinken van water door bomen (met effect op grondwaterstand), het dempen van temperatuur (tegengaan van hittestress) en het verbeteren van luchtkwaliteit doordat ze fijnstof opnemen. Voor de bomen wordt in Liermolen een groeiplaats ingericht waar ze de komende vijftig jaar kunnen leven."
In Liermolen anticipeert de gemeente op de gevolgen van verstedelijking. Snijders: "Er zijn maatregelen op het gebied van de afvoer van hemelwater en grondwater en er worden maatregelen genomen om regenwater vertraagd af te voeren. Bij de woningen komt een regenton en de platte daken van bergingen en garages krijgen mossedumdaken. De gemeente zet in op het langer vasthouden van water door een deel van de bestrating te voorzien van een halfopen verharding en op speelplekken hoogteverschillen en waterspeelelementen toe te passen, waar voor korte duur extra opslag van water kan plaatsvinden. Daarvoor krijgt Westland ondersteuning vanuit het Europees subsidieproject SPONGE2020."
Leo van de Leur, locatiemanager bij gebiedsontwikkelaar BPD: "Naast de maatregelen bij en rond de woningen krijgt de wijk goede verbindingen met het omliggende groen, zoals de ecologische zone langs de Oostelijke Randweg. Een robuuste waterstructuur met brede watergangen zorgt voor natuurlijke buffering van grote hoeveelheden water."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>