Westland Event in teken van datagedreven tuinbouw | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Ook de interactieve kaart innovaties Westland werd gepresenteerd. Wethouder Zwinkels: "De innovatiekracht in onze sector en de ontwikkelingen die daarbij horen, mogen gezien worden, letterlijk en figuurlijk."
Ook de interactieve kaart innovaties Westland werd gepresenteerd. Wethouder Zwinkels: "De innovatiekracht in onze sector en de ontwikkelingen die daarbij horen, mogen gezien worden, letterlijk en figuurlijk." (Foto: PR/ Rolf van Koppen)

Westland Event in teken van datagedreven tuinbouw

  •   31 keer gelezen   Actueel

Naaldwijk - Benut de kansen van data in de glastuinbouwsector. Alleen dan kunnen wereldwijde vraagstukken op het gebied van een groeiende wereldbevolking, klimaatverandering en een toenemende vraag naar veilig en gezond voedsel het hoofd worden geboden. Zoek daarvoor de samenwerking op, ook met andere branches, en blijf vooruit denken. Dat was de centrale boodschap tijdens de tiende editie van het Westland Event dat vrijdag plaatshad.

In hoeverre benut de glastuinbouw de kansen van data? Welke kansen liggen er als instrumenten zoals Internet of Things, Big Data, Data Science, Artificial Intelligence en Blockchain nog actiever worden ingezet? Diverse sprekers tijdens het Westland Event boden de bijna zevenhonderd aanwezige ondernemers, beleidsmakers en belangenvertegenwoordigers uit het glastuinbouwcluster een kijkje in hun bedrijfsstrategie en hun visie op de ontwikkelingen in datagedreven tuinbouw.
Onder leiding van dagvoorzitter Merijn Doggen mocht wethouder Karin Zwinkels de aftrap geven.
Zwinkels: "De juiste data op tijd op de juiste plek en een intelligent gebruik ervan bevorderen een duurzame teelt en verduurzaming, goede productbehandeling, voedselveiligheid en efficiënt vervoer. Daarnaast zorgt digitalisering voor het reduceren van verspilling en het verbeteren van de communicatie met de consument. Kortom: redenen genoeg om tijdens het Westland Event kennis, ervaring en kansen met elkaar uit te wisselen."
Richard van Hooijdonk, trendwatcher en futurist, schetste de huidige en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van data. Hij stelde zich voor als iemand, met een geïnjecteerde chip, die officieel onderdeel is van The Internet Of Things. Zo is zijn lichaam verbonden met zijn auto en huis. "Alle voorspellende en repeterende taken gaan we robotiseren", stelde hij.
Jack Esselink van IBM vertelde over Data Science, AI, IOT en Blockchain. Hij opende met de teaser: "Data is overal en in elke sector. Ik wil u uitdagen en inspireren om data en verhalen uit andere sectoren tot je te nemen en te gaan gebruiken."
Hij typeerde data als het 'nieuwe goud'.
Wat gebeurt er buiten onze bedrijven? En wat is er gezien alle technologische ontwikkelingen, nodig, binnen onze bedrijven? Daar ging Gerhard van der Bijl, CDO en CIO van gastheer Royal FloraHolland op in.
Een aantal startende bedrijven kreeg het podium voor een korte pitch over hun bijdrage aan datagedreven tuinbouw. De afsluitende spreker, tech-ondernemer Jim Stolze, reflecteerde op de middag en gaf een aantal inspirerende bevindingen mee aan het publiek. Stolze: "We moeten niet meer naar digitalisering, maar naar algoritmisering. Hierbij is data geen bijproduct meer, maar een volwaardig product."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>