Het onbekende verhaal van de Atlantikwall | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
De aanleg van de Duitse verdedigingslinie leidde tot een grootscheepse evacuatie van bewoners en tot afbraak van veel woningen.
De aanleg van de Duitse verdedigingslinie leidde tot een grootscheepse evacuatie van bewoners en tot afbraak van veel woningen. (Foto: PR/Fam. Van den Ende)

Het onbekende verhaal van de Atlantikwall

  •   122 keer gelezen   Actueel

Honselersdijk - Op maandag 10 december vindt in het Westlands Museum de presentatie plaats van het boek 'Van glazen stad tot Duitse vesting. Het Westland en de Atlantikwall 1941-1950' van auteur Geert-Jan Mellink. In dit boek reconstrueert Mellink de gevolgen van de aanleg van de Atlantikwall voor het Westland, inclusief de wederopbouwperiode.

Wethouder Vreugdenhil zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Geert-Jan Mellink licht deze middag de belangrijkste conclusies van zijn boek toe. Sprekers zijn daarnaast Frank van Vree, directeur van het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) in Amsterdam en geboren Westlander, en Peter de Krom van de stichting Stelling 33.
Duitsland begon vanaf 1933 met de bouw van de Neue Westwall, de eerste fase van wat we nu kennen als de Atlantikwall. Deze Westwall betrof verdedigingswerken langs de grens met Frankrijk en bestond uit tankversperringen, bunkers en loopgraven. Acht jaar later was West-Europa bezet en werd een begin gemaakt met de bouw van een verdedigingslinie langs de gehele Europese kust. Hoek van Holland speelde een belangrijke rol in deze verdedigingslinie en werd tot 'Festung' verklaard: de hoogst mogelijke verdedigingsstatus die een gebied door het Duitse opperbevel toegewezen kon krijgen. "Dit had voor de bevolking van Hoek van Holland én het Westland grote gevolgen", weet Geert-Jan Mellink een boerenzoon uit de Achterhoek die toevallig in Den Haag terecht is gekomen.
Nadat er in mei 1942 relatief kleine evacuaties waren geweest, begon eind oktober van dat jaar op last van de Duitse bezetter de grootschalige ontruiming van de hele kuststreek. "Bijna 300.000 bewoners werden gedwongen geëvacueerd. In het Westland moesten bijna vijfduizend mensen hun huis uit en werden achthonderd woningen gesloopt. Ter Heijde is zelfs volledig met de grond gelijk gemaakt. Toch is het verhaal van deze ongekende volksverhuizing relatief onbekend bij het grote publiek."
Er zijn in der loop der jaren wel boeken verschenen over het Zuid-Hollandse deel van de Atlantikwall, door Geert-Jan Mellink getypeerd als 'ijzer-en-beton verhalen'. Maar over de menselijke kant is nauwelijks iets gepubliceerd. Juist die verhalen erachter vormen de basis voor zijn nieuwe boek.
Mellink legt de impact van de oorlog bloot. Hij grijpt vooral terug op personen die in de oorlogsperiode kind waren, zoals Adriaan Backer. "Hij was destijds 5 á 6 jaar oud. Op een dag kwamen er vier Duitse mannen de kas van zijn vader binnenstappen. Middenin de kas werden met witte paaltjes de omtrekken van een bunker uitgepaald. Vader Backer werd gesommeerd om direct zijn tomatenplanten eruit te trekken. Een aantal maanden later hebben ze de heleboel afgebroken."
Volgens Mellink roepen de herinneringen bij de meeste geïnterviewden weinig heftige emoties op. "Ze hadden toen niet het idee dat het heel erg was. Ze waren nog jong, het drong niet echt tot ze door. Bovendien vertelden hun ouders er weinig over."
In de eerste decennia na de oorlog werden de bunkers gezien als herinnering aan een tijd die men juist wilde vergeten. Veel objecten zijn gesloopt of onder woningen verdwenen. "Maar wie goed oplet ziet nog tal van sporen", zegt Mellink. "Op verschillende plekken in het Westland vormen de resterende bunkers een heuvelachtig landschap."
Het boek 'Van glazen stad tot Duitse vesting. Het Westland en de Atlantikwall 1941-1950' telt 208 pagina's en is vanaf 10 december overal bij de betere boekhandel en online te verkrijgen. De bijeenkomst in het Westlands Museum start om 16.00 uur en duurt tot 17.30 uur. Aanmelden via g.mellink@casema.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>