Tijdmachine en foto-expositie Patijnenburg gelanceerd | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
'Zonder geschiedenis, geen toekomst', aldus wethouder Piet Vreugdenhil.
'Zonder geschiedenis, geen toekomst', aldus wethouder Piet Vreugdenhil. (Foto: WB)

Tijdmachine en foto-expositie Patijnenburg gelanceerd

  •   7 keer gelezen   Actueel

Naaldwijk - "Om een goede toekomst te hebben, is het soms goed om even te kijken naar waar je vandaan komt." Deze woorden sprak wethouder Piet Vreugdenhil dinsdag 6 november bij de officiële lancering van de Tijdmachine, een tentoonstelling over de geschiedenis van sociale werkgelegenheid in Nederland. Met deze interactieve expositie viert Patijnenburg in Naaldwijk haar briljanten jubileum.

Patijnenburg bestaat 65 jaar en laat van zich horen. Na de open dag op 29 september is er nu een nieuwe kans om op een leuke manier iets meer te weten te komen over de sociale werkvoorziening. Dit kan namelijk met de Tijdmachine, die tot en met vrijdag 16 november in winkelcentrum De Tuinen opgesteld staat. Bezoekers reizen door de afgelopen eeuwen naar de toekomst en leren over de aanpak van armoede, opvoeding en onderwijs, en over het ontstaan en de ontwikkeling van banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Inclusieve arbeidsmarkt
Met de tentoonstelling wil Patijnenburg bijdragen aan een maatschappelijke discussie over de inclusieve arbeidsmarkt. In een inclusieve arbeidsmarkt doet iedereen mee die kan en wil werken. De Tijdmachine roept op om na te denken over vragen als: Hoe ziet een inclusieve arbeidsmarkt er in 2027 uit? Wat moeten we dan nú veranderen of organiseren? En wat kun jezelf daarin doen?

"In de Tijdmachine ervaar je dat het vraagstuk van de sociale werkgelegenheid er een is van alle tijden", vertelt Inge Vermeulen, directeur van Patijnenburg. "Wie is verantwoordelijk voor mensen die extra steun nodig hebben? Dat is de centrale vraag. Ook voor de toekomst. Want er zijn nu te weinig banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Wij willen mensen hier bewust van maken en hen aanzetten om na te denken welke rol zij daarbij kunnen spelen."

Volgens Vermeulen is expositie interessant voor iedereen, gezien het vraagstuk van sociale werkgelegenheid ons allemaal aangaat. Bij dit project waren jongeren betrokken van het Voortgezet Speciaal Onderwijs en Praktijk Onderwijs. In de houtzagerij en houtbewerkingsafdeling van werkleerbedrijf Pantar in Amsterdam is de Tijdmachine gebouwd. "Dat hebben die jongens heel vakkundig gedaan. Het resultaat is geweldig!"

Foto-expositie
Naast de Tijdmachine kan het winkelend publiek middels een foto-expositie ook kennis maken met een aantal 'gezichten' van Patijnenburg, de mensen die zich dagelijks met hart en ziel voor dit bedrijf inzetten. De Naaldwijkse fotograaf Thierry Schut legde de medewerkers van het sociaal werkbedrijf prachtig vast op gevoelige plaat. Een serie portretten waarbij er werkelijk sprake is van 'de poppetjes in de ogen'.
Door het plaatsen van de Tijdmachine en de foto-expositie in het winkelhart wil Patijnenburg zoveel mogelijk mensen bereiken. "Alle Westlanders van jong tot oud worden van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen!", benadrukt Vermeulen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>