Deur label Fairtrade-gemeente weer op een kier | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Burgers die als kartrekker willen fungeren binnen het Fairtrade project, kunnen zich melden bij wethouder Zwinkels.  Foto: (WB)
Burgers die als kartrekker willen fungeren binnen het Fairtrade project, kunnen zich melden bij wethouder Zwinkels. Foto: (WB) (Foto: )

Deur label Fairtrade-gemeente weer op een kier

  •   19 keer gelezen   Actueel

Naaldwijk - De gemeente Westland sluit het traject om een Fairtrade-gemeente te worden af. Reden: het organiseren van een lokale werkgroep blijkt niet mogelijk. Hetgeen betekent dat er aan één van de zes campagnecriteria niet kan worden voldaan. Dat staat in een brief aan de raad die begin september werd verzonden.

Tijdens de Commissie EFO van 3 oktober staken meerdere insprekers hun ontgoocheling hierover niet onder stoelen of banken. Zo zei Wil van Solingen namens de Wereldwinkels: "Als het werkelijk zo is dat er alleen nog een lokale werkgroep nodig is, dan moet dat op te lossen zijn. Ik denk dat er mensen klaar zullen staan om mee te werken."
Teleurstelling was er vooral over het optreden van het externe bureau dat was ingeschakeld om het certificeringstraject te begeleiden. "Initiatieven van onze kant werden in de kiem gesmoord."
Wethouder Zwinkels beaamde er veel is misgegaan. "Dat is te betreuren. Maar is er niet niks gedaan, want we zijn al heel ver met de voorwaarden om Fairtrade-gemeente te worden. Alleen gezien het feit dat we geen kartrekkers c.q. lokale werkgroep hebben, voldoen we niet aan het laatste criterium. We hebben gekeken naar een alternatief (professionele inhuur), maar dat kostenplaatje gaat te hoog uitpakken: 25.000 euro per jaar  voor minimaal vier jaar."
Uiteindelijk besloot Zwinkels met haar hand over haar hart te strijken en de betrokken partijen nog wat tijd te gunnen. Maar de bal ligt heel duidelijk bij de andere kant, aldus de wethouder.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>