'Honderdland is na kantoortijd Wild West-terrein' | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Jeroen van Leeuwen presenteerde zijn plan voor 'een logiesgebouw met allure van zes verdiepingen inclusief ruimte voor vermaak'. Foto: (WB)
Jeroen van Leeuwen presenteerde zijn plan voor 'een logiesgebouw met allure van zes verdiepingen inclusief ruimte voor vermaak'. Foto: (WB) (Foto: )

'Honderdland is na kantoortijd Wild West-terrein'

  •   78 keer gelezen   Actueel

Maasdijk - Straatraces, drugsdealers, zwerfafvalproblematiek en openbaar dronkenschap. Het is een beeld dat door omwonenden van Honderdland geschetst wordt. "Na kantoortijd en tijdens de weekenden is het een Wild West-terrein."

Zo'n tachtig belangstellenden kwamen donderdag af op een bijeenkomst van NL Jobs in Maasdijk over het tweede logiesgebouw (250 bedden) dat het uitzendbedrijf wil realiseren op industrieterrein Honderdland. Bij Greenpack werden ze gastvrij ontvangen door Jeroen van Leeuwen, directeur van NL Jobs. Hij deed transparant zijn plannen uit de doeken in een poging de ergste kou uit de lucht te nemen. Dat lukte maar deels. De bewoners zijn en blijven erg sceptisch over de mogelijke komst van het nieuwe hotel voor arbeidsmigranten, ondanks toezeggingen over extra inzet op het bewaken van de orde. "Het is een mooi verdienmodel, maar wij hebben er mee te maken", stelt een Maasdijker. "Het wordt gewoon een teringzooi', vult een andere buurtbewoner aan.
"We gaan streng handhaven op drugs, drank, wapens, roken op de kamer en ongewenst bezoek", reageert Jeroen van Leeuwen. Daarbij dient te worden aangetekend dat het gaat om een 'garantie tot de deur'. "Daarbuiten ligt het buiten onze handen."
"De handhaving op het terrein zelf is fantastisch", beaamt de heer Prins, buurman van het huidige Hotel Westland, desgevraagd.
Bereidheid van NL Jobs om net dat beetje meer te doen, is er wel degelijk. Zo zijn twee medewerkers sinds enige tijd actief bij de lokale buurtpreventie. "Ik garandeer niet dat er geen problemen zijn, maar we gaan wel zoeken naar een oplossing", zegt Van Leeuwen.
Momenteel heeft NL Jobs - dat haar roots heeft liggen bij bedrijven als Looye, CombiVliet, Lans en AgroCare - zo'n 1500 mensen in Westland aan het werk. Het uitzendbureau biedt 687 arbeidsmigranten woonruimte; 95 bedden staan in Maasdijk (excl. driehonderd bedden van Hotel Westland). Daarvan komt grofweg zestig procent uit Polen, circa dertig procent is Roemeen en tien procent Let. Arbeidsmigranten die van plan zijn langer dan vier maanden te blijven, worden bijgeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie. De werving en selectie van kandidaten gebeurt in het buitenland. Sollicitanten worden door ons altijd gescreend op algemene justitiële antecedenten, merkt Van Leeuwen op.
Doorgelicht of niet, onder omwonenden heersen onveiligheidsgevoelens. "Mijn kinderen vinden het doodeng om 's avonds na het sporten of het stappen het laatste stukje vanuit Naaldwijk te fietsen", aldus een Maasdijker, "want ze komen overal mensen tegen die onder invloed zijn."
Ook het zwerfvuil is veel inwoners een doorn in het oog. "Het jammer dat blikjes geen statiegeld opleveren, anders kun je er leuk aan verdienen."
Vijfhonderd arbeidsmigranten op vijfduizend inwoners vinden de Maasdijkers veel teveel. "Dat snap ik", aldus Van Leeuwen. Op de vraag of hij geen andere plek van de plank kan halen, zegt de directeur: "De bestemming hier klopt al. Dat is voor ons interessant. Bovendien is het dicht bij de klanten, en dat is duurzaam omdat er minder verkeersbewegingen zijn."
Voor andere in beeld zijnde locaties is sprake van een tijdelijke ontheffing voor huisvesting arbeidsmigranten, weet Van Leeuwen. "Tien jaar is eigenlijk tekort voor ons om rond te rekenen."
De realisatie van extra huisvesting voor arbeidsmigranten in Westland staat op de raadsagenda van dinsdag 18 september


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>