Heldhaftig optreden na 65 jaar eindelijk beloond | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl

Heldhaftig optreden na 65 jaar eindelijk beloond

  •   76 keer gelezen   Actueel

's-Gravenzande - Het had weinig gescheeld of ook een groot deel van het Westland was op 1 februari 1953 onder water gelopen. In de vroege morgen van zondag 1 februari dreigde de smalle duinenrij bij slag Beukel ('s-Gravenzande) door te breken. Dankzij heldhaftig optreden van ruim honderd Westlandse mannen werd ternauwernood een ramp voorkomen. Afgelopen maandag, 65 jaar na dato, volgde hun even welverdiende als langverwachte eerbetoon.

In de duinen werd, in aanwezigheid van de nog in leven zijnde helden en hun nabestaanden, een blijvende herinnering onthuld. Het idee voor het gedenkteken ontstond begin dit jaar tijdens een radio-uitzending van Omroep West over de watersnoodramp waar Marcel Houtzaag te gast was. "Mijn eerste gedachte was: hoe hebben we dit ongemerkt voorbij kunnen laten gaan?", aldus de hoogheemraad. "Dat deze mensen onder barre omstandigheden geholpen hebben om de geslagen bres in de duinen met zandzakken te dichten, dat is een heldendaad. Dat verdient erkenning."
Voorafgaand aan de onthulling bedankte Houtzager de redders van weleer tijdens een gezellig samenzijn in Beachclub Breez namens Delfland en de hele gemeenschap. "De dankbaarheid voor wat u toen heeft gedaan, is vereeuwigd in het kunstwerk."
Hij maakte van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat de huidige kustwerking op orde is. "Alle zwakke schakels zijn aangepakt." Volgens Houtzager is en blijft veiligheid een gezamenlijke taak, waaraan eenieder vanuit zijn verantwoordelijkheid een bijdrage moet leveren. Ook wethouder Karin Zwinkels onderstreepte in haar speech dat alertheid altijd geboden blijft. "Als het ooit weer zo ver komt, en dat hoop ik natuurlijk niet, dan weet ik zeker dat wij Westlanders er weer met z'n allen zullen staan."
Dat de herinnering aan bewuste storm bij velen leeft, weet ze uit eigen ervaring. Haar vader hielp destijds met scheppen. "Mijn vader nam mij als kind vaak mee naar het strand als het stormde. Ik realiseer mij nu pas dat dit niet alleen was om ons de woeste zee te laten aanschouwen, hij wilde ter plaatse met eigen ogen de stevigheid van de duinen vaststellen."
Willem Jongman, van het Hoogheemraadschap van Delfland, was op 1 februari 1953 één van de eersten die alarm sloeg. Hij riep in allerijl een dijkleger bijeen en stuurde een dorpsomroeper naar 's-Gravenzande om vrijwilligers te charteren. De kerkdienst in de Zuiderkerk werd onderbroken en alle aanwezige mannen werden verzocht te gaan helpen bij slag Beukel. Arie Boers stak als 9-jarige de handen uit de mouwen. "Ik heb enkel zakken vastgehouden; scheppen was gewoon te zwaar. Ik heb geholpen tot het diep donker was. Het was heel spannend!", aldus de 's-Gravenzander, die aangeeft nog met regelmaat terug te denken aan de dag dat Westland werd behoed voor een overstroming.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>