De Hofvilla: Nieuwe naam, nieuw gebouw en nieuw onderwijs | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl

De Hofvilla: Nieuwe naam, nieuw gebouw en nieuw onderwijs

  •   93 keer gelezen   Actueel

Wateringen - Het was haar laatste officiële handeling als wethouderonderwijs. Marga de Goeij verrichtte woensdag 14 maart de opening van het nieuwe schoolgebouw van WSKO Basisschool De Hofvilla (voormalige PiusX) en Kinderopvang Villa Okidoki in Wateringen. Ze werd daarbij geassisteerd door de jongste bezoeker van de kinderopvang en de oudste leerling van de basisschool.

Wethouder De Goeij maakte van de gelegenheid gebruik om het onderwijsveld te bedanken voor de prettige samenwerking in de afgelopen jaren en de raadscommissie te roemen om haar eensgezindheid. "Ik kijk terug op een mooie periode!", aldus de Monsterse. De ingebruikname van De Hofvilla was de vijfde opening in 'korte' tijd. De Eben-Haëzerschool ('s-Gravenzande), De Zeester (Monster), Pieter van der Plasschool (Wateringen) en De Blinkerd (Monster) gingen de Hofvilla voor.
De Wateringse school biedt onderdak aan ruim vijfhonderd kinderen en is toegerust met ateliers waaronder een handvaardigheid-, techniek-, toneel- en muziekatelier. "Doel van het werken in ateliers is de verschillende talenten en kwaliteiten van kinderen zichtbaar te maken en verder te laten ontwikkelen",vertelt directeur Mieke Hopman. Er is ook een professionele keuken. "Dankzij deze keuken kunnen eenzame ouderen uit de buurt tegen kostprijs een maaltijd komen nuttigen die door leerlingen uit groep 7 en 8 is bereid." Een ander pronkstuk is volgens haar de gymzaal. "De nieuwe sportzaal is voorzien van alle gemakken, inclusief trampoline en klimwand."
De lokalen zijn met elkaar te verbinden waardoor docenten meer een coachende rol krijgen en kinderen leren door samenwerken. Bij binnenkomst worden leerlingen geïnspireerd door het motto van Pippi Langkous: 'Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan'.

Klimaatadaptief Ontwerp
In het gebouw zijn vooral frisse kleuren en natuurlijke materialen gebruikt, waaronder veel
berkenhout. Het dak is bedekt met zonnepanelen en sedum. Dat heeft als eigenschap dat het
regenwater kan vasthouden en zo wateroverlast kan voorkomen tijdens zware buien. Het
hemelwater wordt bovendien afgevoerd naar een separaat hemelwaterriool zodat het gewone riool ontlast wordt.

Daarnaast heeft De Hofvilla bewust gekozen voor een groen/blauw schoolplein met allerlei slimme trucjes. De zandspeelplaats doet dienst als wadi waar veel regenwater kan worden gebufferd. Het wordt aangevoerd door de geultjes die in het schoolplein zijn gefreesd wat weer het waterbewustzijn van de leerlingen verhoogt. Vanuit de wadi stroomt het hemelwater via de bodem naar de sloot, ook weer om het gewone riool te ontzien. Aan de voorzijde van de school zijn de tegels van het speelplein vrijwel geheel vervangen door gras zodat de infiltratiecapaciteit verhoogd werd. Aan Hoogheemraad Marcel Houtzager de eer om het groen/blauwe schoolplein te openen "Veel ruimte voor wateropvang en avontuurlijk spelen! Mooi resultaat van een samenwerking tussen school, waterschap en gemeente", aldus Houtzager.

Subsidie
Het groen/blauwe schoolplein werd gerealiseerd met steun van verschillende subsidieverstrekkers.
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft samen met de school een klimaatadaptief ontwerp gemaakt en de uitvoering financieel ondersteund uit de Stimuleringsregeling Klimaatadapatie. "Wij hebben gelapt en de gemeente heeft de verdubbelaar ingezet", zei de Hoogheemraad. De gemeente Westland steunde dit innovatieve schoolplein met de Subsidie groen/blauwe schoolpleinen en de Subsidie beweegvriendelijke schoolpleinen.
Ook Fonds Westland (4000 euro) en het RaboWestlandFonds (6000 euro) hebben het initiatief financieel gesteund.

De Hofvilla is nog maar net opgeleverd, maar is eigenlijk alweer te klein. Door de aangetrokken woningbouw stijgt het aantal basisschoolleerlingen in rap tempo.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>