Oude grenspaal mogelijk terug naar Kwintsheul | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl

Oude grenspaal mogelijk terug naar Kwintsheul

  •   88 keer gelezen   Actueel

In Kwintsheul heeft tot 1957 een 400 jaar oude grenspaal gestaan, die de grens tussen de gemeenten Monster en Naaldwijk markeerde. Bij het vervallen van de grens is de paal afgevoerd en is uiteindelijk terechtgekomen bij het Westlands Museum. Enkele inwoners hebben nu het idee opgevat om de grenspaal terug te plaatsen in Kwintsheul, zo werd duidelijk tijdens de opening van de tentoonstelling 'Kwintsheul begrensd'.

Ton Immerzeel, conservator van Westlands Museum, gaf vrijdag aan welwillend te staan tegenover het idee; dat wil zeggen, de plaatsingslocatie van de grenspaal moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén van de belangrijkste eisen: de plek moet voldoende 'hufterproof' zijn.
Maxim van Ooijen, D66-raadslid en actief bij de Historische Werkgroep Oud-Wateringen & Kwintsheul, juicht een eventuele thuiskomst van de historische grensaanduider van harte toe. "Dit soort objecten zijn goed voor het historisch besef."
Op dit moment verkeert de grenspaal in een uitermate slechte staat van onderhoud. Van Ooijen stelt voor dat er een replica wordt gemaakt, net als bij de Romeinse mijlpalen op het Oosteinde is gebeurd. "Dat zou het mooiste zijn."
Hij heeft inmiddels vragen gesteld aan het college. Zo wil hij weten of er onderzocht kan worden wat een replica zou moeten kosten en of er een geschikte plaats voor is in het centrum van Kwintsheul.
De positieve opstelling van Ton Immerzeel voelde voor werkgroepvoorzitter Chris Batist als de kers op de taart. Een mooie afsluiter van de vieringen rondom de eenwording van Kwintsheul. Ofwel het 'Gallië van Westland', zoals wethouder Theo Duijvestijn het dorp typeerde tijdens de feestelijke opening van de expositie in de Kastanjehof. Daarmee doelend op de vasthoudendheid van haar inwoners.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>