Expositie Geworteld in Westland geopend | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Burgemeester Van Ardenne opende, samen met vier generaties van de familie Van der Knaap, de expositie. In haar speech nam ze haar toehoorders aan de hand van familiefoto's mee naar haar tuinbouw-roots. Foto: (WB)
Burgemeester Van Ardenne opende, samen met vier generaties van de familie Van der Knaap, de expositie. In haar speech nam ze haar toehoorders aan de hand van familiefoto's mee naar haar tuinbouw-roots. Foto: (WB)

Expositie Geworteld in Westland geopend

  •   81 keer gelezen   Actueel

Naaldwijk - Hij was amper tien dagen oud toen hij samen met zijn vader Jan junior (34), opa Jan (65) en overgrootopa Nic (95) poseerde voor een foto in het boek 'Geworteld in Westland', waarin toonaangevende familiebedrijven uit de streek zijn geportretteerd. Vrijdag, ruim twee jaar later, stal Jens van der Knaap de show bij opening van de gelijknamige expositie. In het stadhuis in Naaldwijk werd hij tijdens de officiële handeling aan zijn zijde geflankeerd door burgemeester Agnes van Ardenne.

Met de opening van een expositie is er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het succesvolle crossmediale project 'Geworteld in Westland'. "Weer een mooie mijlpaal! Na de pagina's in Groot Westland, de vele weetjes over al die familiebedrijven op de social media, de prachtige filmpjes van RITV die inmiddels wekelijks te zien zijn op WOS TV en het boek dat in november 2016 is uitgekomen", zegt geschiedenisdocent Jan-Willem van den Beukel trots. Hij is initiatiefnemer van 'Geworteld in Westland'.

De expositie biedt een compilatie van het boek. Zestien van de vijftig familiebedrijven worden, gekoppeld aan het thema 'Tuinbouw', voor het voetlicht gehaald. "Tuinbouw vormt de aftrap, want er zijn nog vijf andere thema's: 'Kassenbouw', 'Transport', 'Middenstand', 'Horeca/Recreatie' en 'Bouwbedrijven'. Daar worden op een ander moment exposities over ingericht. Waarschijnlijk in het Westlands Museum. Want het gemeentehuis is voor de rest van het jaar al volgeboekt."

Foto's vormen de hoofdmoot van de tentoonstelling. "Plaatjes zeggen vaak meer dan woorden. Ze laten ook zien dat de geschiedenis springlevend is. Al jarenlang schrijven deze in Westland gewortelde bedrijven geschiedenis en hebben een voortrekkersrol met nieuwe ontwikkelingen en innovaties die wereldwijd worden toegepast. Dat wil ik als geschiedenisleraar graag tussen de oren van mijn leerlingen krijgen. Dat er mooie werkgelegenheid voor het oprapen ligt. En dat voor alle niveaus; van praktijkonderwijs tot technasium."
Hij hoopt dat de expositie veel bezoekers zal trekken en spontaan een reizende tentoonstelling wordt. "Een rondreis door Westland langs bibliotheken, scholen, verzorgingshuizen en misschien zelfs bij Kom in de kas zou ik geweldig vinden."

De geschiedenis van Westland is op dinsdag 30 januari ook te (her)beleven tijdens twee voorstellingen in WestlandTheater De Naald (aanvang: 15.00 en 19.30 uur). Kaarten kosten 16 euro en zijn te bestellen via de website: www.westlandtheater.nl. Rasverteller Jan Buskes neemt het publiek mee door de streekgeschiedenis. Ondersteund door foto's en ander historisch materiaal vertelt hij over de bedrijven, ondernemers en arbeiders die Westland maakten tot wat het nu is. Muzikale ondersteuning is er van gelegenheidstrio Kruit, Dijk en Jump. Deze formatie omlijstte ook de opening van de expositie met een toepasselijk lied.
 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>