Poeldijk is overlast junks, dealers en alcoholisten meer dan beu | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Ondernemers in Poeldijk luiden de noodklok: overlast is buiten proportie en groeit.
Ondernemers in Poeldijk luiden de noodklok: overlast is buiten proportie en groeit. (Foto: WB)

Poeldijk is overlast junks, dealers en alcoholisten meer dan beu

  •   339 keer gelezen   Actueel

Poeldijk - Burgemeester Bouke Arends laat uitzoeken of het mogelijk is om in Poeldijk non-alcohol-zones in te voeren om de veiligheid te verbeteren. Dat maakte hij donderdagavond bekend tijdens de commissie Bestuur. Geagendeerd tijdens de vergadering stond een brief van Winkeliers- en Ondernemersvereniging OKE (Optimaal Krachtig Eensgezind) Poeldijk waarin de noodklok wordt geluid over overlast in het dorp.

"De maat is bij veel winkeliers en belanghebbenden vol, steeds meer dronken of onder invloed zijnde personen komen wij tegen op straat', schrijft voorzitter Henk Doornekamp in een brief aan de gemeenteraad. "'Om tien uur 's ochtends lopen er regelmatig personen rond die al teveel alcohol gebruikt hebben. Zij geven veel mensen een onveilig gevoel, de omgeving van de Wittebrug, Kerkplein en kerkhof, Voorstraat en Rijsenburgerweg gaat hollend achteruit, veel blikjes bier op straat, in de bosjes en overlopende prullenbakken."
Met de beschuldigende vinger wordt gewezen naar Stichting Perspektief, dat mensen met verschillende soorten problematiek begeleidt, te weten dak- en thuislozen, mensen met psychische problemen en/of een justitieel kader. Onlangs werd het contract met Perspektief voor de locatie Poeldijk met een jaar verlengd, met een optie voor nog een jaar.

Bende
De brief van Winkeliers- en Ondernemersvereniging OKE Poeldijk had GemeenteBelang Westland op de agenda van de raadscommissie Bestuur laten zetten. Fractievoorzitter Remmert Keizer: "Het is echt een bende aan het worden in Poeldijk." Volgens hem ervaren omwonenden van de zorglocatie al jaren overlast.
Naar aanleiding van de brief is burgemeester Bouke Arends samen met wethouder Piet Vreugdenhil op 18 juli op gesprek geweest bij de winkeliers. Er is indringend met elkaar gesproken, aldus de eerste burger van Westland. Hij heeft ook camerabeelden van de overlast gezien. "Daar ben ik redelijk van geschrokken", zei hij donderdagavond. Hij spreekt van een beeld van 'onveiligheid'. "Ik zag mensen in beschonken toestand op straat en beelden die aanstootgevend waren. Dat draagt niet bij aan een gevoel van veiligheid en aan een gevoel van goed woongenot."
Burgemeester Arends heeft direct na de zomervakantie overleg gevoerd met Perspektief en gezegd dat de stichting meer verantwoordelijkheid moet nemen. "Het zijn hun cliënten die daar gehuisvest worden. Zij moeten erop toezien dat daar ook zo weinig mogelijk overlast uit voortkomt. Wij hebben in ieder geval met elkaar de afspraak gemaakt dat wij als gemeente nadrukkelijker met Perspektief daarover continu in gesprek blijven. Maar ook dat er met de omgeving nadrukkelijker het gesprek wordt gezocht. Er is een beheerscommissie. Die komt één keer per maanden bij elkaar om te bespreken wat er nu gebeurt. Wij hebben geconcludeerd dat het goed is dat die beheerscommissie maandelijks bij elkaar komt, misschien zelfs nog wel vaker als daar aanleiding toe is. Die beheerscommissie bestaat nu uit bewoners en Perspektief zelf."
De burgemeester wil een verbreding van dit overleg. Hij voorziet een overlegstructuur inclusief gemeente, winkeliers en wijkagent. Dit vanuit de gedachte dat probleemgedrag kan worden geadresseerd en er bij ordeverstoring vroegtijdig en direct op gestuurd kan worden. "Perspektief heeft aangegeven dat ze zelf een aantal maatregelen gaat treffen om de overlast te beperken. Ze gaan intern de regels aanscherpen."
Burgemeester Arends: "We denken dat we met deze set van maatregelen in staat zouden moeten zijn om de overlast tot een minimum terug te brengen, danwel niet plaats te laten vinden."
Remmert Keizer heeft verheugd gereageerd op deze toezegging: "Ik ben blij dat de burgemeester het nu eindelijk gaat aanpakken."
Ook volgens Arij de Bloeme, fractievoorzitter CU-SGP Westland, wordt het hoog tijd dat er iets gebeurt. "Wij begrijpen dat deze bewoners (cliënten van Perspektief, red.) ook een kans moeten krijgen te integreren in de maatschappij. Maar inmiddels moet duidelijk zijn dat er ook grenzen zijn aan tolerantie. Er zijn kleine verbeteringen waargenomen, maar de overlast is nog steeds groot. Iedere dag lopen er nog dronken mensen door het dorp. Bewoners en winkeliers zijn er echt klaar mee. Poeldijk wordt steeds meer een getto!"
"Afgelopen donderdag zijn door een bewoner van Perspektief diverse banden lek gestoken", zegt hij ter illustratie. "Nu beperkt dit zich nog tot auto's, maar waar ligt de grens? De veiligheid van inwoners is in het geding. Er wonen daar in de omgeving veel kwetsbare mensen; ouderen maar ook gezinnen met jonge kinderen." De Bloeme opperde een alcoholverbod op straat en meer controle op drankverkoop bij de 'Polenwinkel'. "Tot 's avonds laat halen mensen hier bier om vervolgens direct te nuttigen."
Arends zegde toe een en ander te gaan bekijken.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>