Overdekt moestuinieren met een sociaal tintje bij 'Eigen Spijs' in De Lier | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Het plezier van moestuinieren, dat gunnen Ben en Agnes van den Berg iedereen.
Het plezier van moestuinieren, dat gunnen Ben en Agnes van den Berg iedereen. (Foto: WB)

Overdekt moestuinieren met een sociaal tintje bij 'Eigen Spijs' in De Lier

  •   232 keer gelezen   Actueel

De Lier - Ontspanning, beweging, sociale contacten, dagstructuur en gezond eten. Het is allemaal te vinden in de overdekte moestuin 'Eigen Spijs' van Agnes van den Berg en haar man Ben. Woensdag 28 augustus is de officiële opening van het kansrijke initiatief dat niet alleen groenten maar ook mensen laat groeien.

Moestuinieren is populair en super hip. Het idee van eten uit eigen kweek, vers en onbespoten spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Ook Agnes van den Berg vindt het belangrijk om te weten waar haar voedsel vandaan komt. "Ik wil geen eten met 'chemie' erin." Ze vindt dat supermarkten niet altijd even transparant communiceren over de productie en herkomst van hun versproducten. Daarom zweert ze bij een traditionele moestuin. Als tuindersdochter kreeg zij de liefde voor (moes)tuinieren met de paplepel ingegoten. "Het met eigen handen in de aarde wroeten is ook nog eens heel ontspannend", beredeneert ze.

Inspiratie
Ruim twee jaar geleden kocht Agnes samen met haar man een huis met bijbehorende kas aan de Burgerdijkseweg 29 in De Lier. Na een herstructurering bleef er 550 vierkante meter over. Bij de aanleg van haar moestuin kreeg de geboren Lierse hulp van haar schoonvader Hans. "Hij had daar veel plezier in en vond het fijn om 'nuttig bezig' te zijn", zegt Agnes. Dit was voor Ben en Agnes de inspiratie om een sociale moestuin te beginnen. "Dát gevoel gunnen we iedereen. We zeiden tegen elkaar: 'Het zou toch goud zijn als behalve groente hier ook nieuwe vriendschappen opbloeien'. Van het één kwam het ander... plannen werden door ons uitgewerkt en aan de gemeente voorlegd." Het duurde volgens Agnes best even voordat er groen licht kwam; de vergunningaanvraag werd uitgebreid getoetst aan wet- en regelgeving.
Het sociaal, maatschappelijke project werd 'Eigen Spijs' gedoopt. "Deze naam popte ineens op. Spijs rijmt ook op eigenwijs, wat terugslaat op het feit dat zoiets in Westland nog niet bestaat. Elders in Nederland zijn wel vergelijkbare initiatieven, maar die hebben allemaal een commerciële insteek. Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk."

Eenvoudig
Het concept van 'Eigen Spijs': Men huurt voor een beperkt bedrag per jaar een stukje grond en gaat de slag. Zo eenvoudig is het. "We hebben in totaal 25 kavels van circa 18 vierkante meter beschikbaar. Per moestuinder kunnen maximaal twee kavels worden gehuurd. Bij de huurprijs zijn het gebruik van watervoorzieningen, gereedschap, compost, zand en houtsnippers inbegrepen."
Bovendien wordt er beperkt zaaigoed ter beschikking gesteld en ook voor adviezen kan men er terecht. Agnes benadrukt dat mensen zelf de regie hebben. "Alles mag hier gekweekt worden. Mits het binnen de wetgeving past", zegt ze lachend.
Of je nu een ervaren of onervaren tuinder bent, dit maakt niet uit. "Van elkaar kun je leren."
Het draait bij 'Eigen Spijs' om ontmoeting en verbroedering. "Mensen kunnen bij ons jaarrond en bij weer en wind terecht. Een moestuin vergt veel onderhoud. De moestuinders zullen elkaar hier dus regelmatig treffen. Met als gevolg dat ze zich prettiger voelen."
Naast het verbinden van mensen met groen als middel, heeft het project ook ecologisch, duurzaam en biologisch tuinieren en dit promoten tot doel. De kas is voor moestuinders zes dagen per week toegankelijk van 9.00 tot 18.00 uur en op zondag van 14.00 tot 17.00 uur. "De openingstijden zullen voor een natuurlijke doelgroepselectie zorgen", verwacht Agnes. Met het groene initiatief wordt vooral op senioren gemikt, maar bijvoorbeeld ook mensen die aan het re-integreren zijn. Er is al een aantal moestuinders gestart, maar Agnes en Ben hopen dat op korte termijn talrijke groenteparadijsjes het levenslicht zullen zien. Wethouder Karin Zwinkels verricht morgen om 16.00 uur de opening. Vanaf 15.30 uur is er een inloop met koffie en tot 18.00 uur kunnen belangstellenden terecht voor een kijkje, een hapje en een drankje.

Bekijk voor meer informatie de website: www.eigenspijsmoestuinen.nl of bel naar (06) 28889234.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>