Westlands strand doorzeefd met ruim 2500 sigarettenfilters | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Afgelopen zaterdag gingen 85 vrijwilligers gewapend met vuilniszakken en prikstokken de strijd aan met het vuil op het strand tussen Hoek van Holland en Monster. Foto: (Mart Smit / Stichting De Noordzee)
Afgelopen zaterdag gingen 85 vrijwilligers gewapend met vuilniszakken en prikstokken de strijd aan met het vuil op het strand tussen Hoek van Holland en Monster. Foto: (Mart Smit / Stichting De Noordzee)

Westlands strand doorzeefd met ruim 2500 sigarettenfilters

  •   63 keer gelezen   Actueel

Westland - Onder het mom 'het strand is geen asbak' hebben 85 vrijwilligers zaterdag 10 augustus het strand tussen Hoek van Holland en Monster opgeruimd. Dit deden zij tijdens de speciale 'Filter Etappe' van de landelijke opruimactie van Stichting De Noordzee. Op 8 km kustlijn verzamelden ze in totaal 191 kilo afval en 2542 sigarettenfilters. "Het is schrikbarend hoeveel afval er op het strand ligt", vertelt Zita Veugen van Stichting De Noordzee. "Op het eerste gezicht lijkt het strand schoon. Als je beter kijkt, zie je dat het zand doorzeeft is met sigarettenfilters en kleine stukjes plastic."

Op zaterdag 10 augustus werd het strand tussen Hoek van Holland en Monster schoongemaakt vanwege de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. De harde windstoten maakten het opruimen zwaar, maar dat deed niks af voor de sfeer. Zita Veugen van Stichting De Noordzee: "Er stoof veel zand op waardoor het lastiger was om te zien waar afval lag. We liepen met de wind mee en iedereen van de 85 vrijwilligers deed ontzettend zijn best."

Wegwerpplastic
De vrijwilligers raapten al het afval op en zamelden rietjes, ballonresten en wegwerpplastic apart in. Stichting De Noordzee doet sinds vijftien jaar strandafvalonderzoek en organiseert sinds zeven jaar de Boskalis Beach Cleanup Tour, waarbij de hele Noordzeekust wordt schoongemaakt in vijftien dagen. Het hoofdthema van dit jaar is wegwerpplastic. Veugen: "We willen mensen bewust maken van de gevolgen van producten die je slecht één keer gebruikt en die vervolgens in de natuur terecht komen. Dat vervuilt het milieu en zeezoogdieren, vogels en vissen zien het aan als voedsel."

Uit hun onderzoekt blijkt dat er gemiddeld 360 stukken afval ligt op 100 meter niet-toeristisch strand. Bijna een kwart hiervan - 81 stuks - is wegwerpplastic. "Ik zie dat het echt iets met mensen doet als ze goed kijken naar hoe bevuild het strand is", vertelt Zita Veugen. Het verzamelde plastic van sommige etappes wordt door Plastic Fantastic gerecycled en verwerkt tot producten voor de betrokken gemeenten, zoals openbare bankjes.

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: (Mart Smit / Stichting De Noordzee)

Sigaretten
Dit jaar wordt er ook meer aandacht besteed aan sigarettenfilters. De vrijwilligers raapten tussen Hoek van Holland en Monster in totaal 2542 filters op, vorig jaar waren de weersomstandigheden gunstiger en was dat 14.696 filters. "Filters bestaan voor 95 procent uit plastic en bevatten veel schadelijke stoffen. Eén filter vervuilt tot wel 8 liter water, daar staan niet veel mensen bij stil." Met de opruimactie wordt bewustwording gecreëerd, zodat mensen sigarettenfilters meenemen of in de prullenbak stoppen.

Veugen verwijst naar de actie van vorig jaar, waar er nadruk werd gelegd op de hoeveelheid ballonresten. "Met de actie in 2018 hebben we 5000 ballonnen gevonden. We riepen op het gemeentebeleid op dit gebied aan te passen. Voor we begonnen had 25 procent van de gemeenten hier een beleid over, inmiddels is dat ruim 60 procent. We hopen dat we de actie omtrent sigarettenfilters ook zo succesvol wordt."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>