22e editie Varend Corso van start | GrootWestland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groot-westland.nl
Corsoboot 'Chinese Draak' van de kern Honselersdijk van arrangeur Juanita van Dooremaal.
Corsoboot 'Chinese Draak' van de kern Honselersdijk van arrangeur Juanita van Dooremaal. (Foto's: WB)

22e editie Varend Corso van start

  •   253 keer gelezen   Actueel

De Lier - Het driedaagse Varend Corso Westland is vanmiddag van start gegaan. Ruim veertig boten, versierd met allerlei producten die in de Westlandse kassen worden geteeld, varen dit weekend in een stoet door de Zuid-Hollandse wateren. Het thema van corso is dit jaar: WOW!. Ook dit jaar was evenementenlocatie De Tuinderij in De Lier weer het decor van de openingsceremonie van het varende spektakel.

Burgemeester Bouke Arends opende het Varend Corso voor het eerst. Hij deed dat ten overstaan van de genodigden, waaronder burgemeester Roodenburg (Midden-Delfland) en 'nobelprijswinnaar' voor voedsel Simon Groot. Arends noemde het een eer om het corso te mogen openen. "WOW! Is het thema van het Varend Corso dit jaar. Voor mij is WOW! een uitroep van verbazing, verwondering, maar vaak ook van bewondering of enthousiasme. Wat mij betreft zijn al deze gevoelens van toepassing op Westland. Verbazing over de enorme kennis en professionaliteit van het glastuinbouwcluster in Westland; Verwondering dat een relatief klein gebied in het kleine Nederland zo'n belangrijke bijdrage levert aan de wereldproductie van groente, fruit en siergewassen; Bewondering voor de ongekende productie, de meest innovatieve tuinbouwtechniek en kassenbouw en de internationale aantrekkingskracht van Westland; En enthousiasme over de wijze waarop ondernemers in dit gebied eendrachtig samenwerken om het episch centrum van de glastuinbouw in de wereld te zijn en blijven."
De burgemeester typeerde het Varend Corso als 'een fantastisch uithangbord voor onze gemeente' en volgens hem is het driedaagse spektakel tegelijkertijd een feest dat de saamhorigheid in het Westland demonstreert en versterkt. "Het is een ongekende prestatie om een evenement als dit neer te zetten en ik kan dan ook alleen maar zeggen: 'WOW!', wat is het geweldig om burgemeester te zijn van een gemeente waar zulke mooie dingen gebeuren."

Schooltuintjes
Voorzitter Rob Baan benadrukte in zijn toespraak het belang van het investeren in schooltuintjes: "Een schooltuintje; daar heeft elk kind recht op!  Met schooltuintjes vormen wij de manier waarop kinderen naar eten kijken. Want het lekkerste worteltje, is het worteltje dat kinderen zelf gezaaid hebben." 
Verder riep hij Westland in een gloedvol betoog op de mantel der bescheidenheid af te werpen en het podium te pakken. Hij maakte daarbij en passant het thema voor volgend jaar bekend:  'It's showtime'. "Dat had eigenlijk pas met het voorbij varen van de slotboot onthuld mogen worden", verklaarde speaker Hans Hoogerwerf later die middag.

Aansluitend aan het welkomstwoord werd de muzikale toon gezet door zangeres Manoushka Zeegelaar-Breedveld en de internationale band Nils Fischer & Timbazo.
Vanaf dat moment kon de corsostoet écht van start gaan. Het Hollandse polderweer deerde de schippers en figuranten niet. Het enthousiasme spatte er van af. En dat zal de komende dagen zeker niet minder worden, want met temperaturen tussen de 20 en 25 graden wordt het ideaal weer om naar het corso te komen kijken. De organisatie rekent dan ook, net als voorgaande jaren, op een gezellige drukte langs de oevers.

Stemmen
Ook dit jaar kan het publiek zijn stem uitbrengen voor de mooiste boot van de stoet. Op de website varendcorso.nl staat een overzicht van alle deelnemers, waar een keuze uit gemaakt kan worden. Aan het einde van het corsoweekeinde, op zondagavond, wordt de uiteindelijke publiekslieveling bekendgemaakt.
Alle informatie over de route, locaties en doorkomsttijden zijn terug te vinden op varendcorso.nl. Hier kan men de bonte stoet ook live via de webcam volgen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226304&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768097&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226306&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groot-westland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=229,267,269" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>